Αρχική | Υγεία | Γυναίκα | Ινομυώματα! Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Ινομυώματα! Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Ινομυώματα! Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται;

Εσύ γνωρίζεις τι είναι τα ινομυώματα; Αν και εμφανίζονται σχεδόν σε 1 στις 2 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, πολλές φορές δεν γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται. Πριν αρχίσεις να ανησυχείς, καλό είναι να ξέρεις πως μια απλή επίσκεψη στο γιατρό σου θα σε καθησυχάσει. Σε συνεργασία με το γυναικόλογο σου μπορείς να εξακριβώσεις το μέγεθος του προβλήματος και να το αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά.

Τι είναι τα ινομυώματα;
Πρόκειται για καλοήθεις όγκους που εμφανίζονται στη μήτρα. Αν και η λέξη όγκος ακούγεται απειλητική, πρέπει να γνωρίζεις πως σπάνια αυτά εξελίσσονται σε κακοήθεις. Όσο τα ογκίδια αυτά είναι πολύ μικρά, δεν σου προκαλούν σχεδόν κανένα πρόβλημα και συχνά δεν αντιλαμβάνεσαι κάν την ύπαρξή τους.


Η εμφάνισή τους αφορά κυρίως σε γυναίκες μεταξύ 25 και 45 ετών και κυρίως σε εκείνες που δεν έχουν τεκνοποιήσει. Γι' αυτό και κατά την εμμηνόπαυση, συνήθως το μέγεθός τους συρρικνώνεται και τα συμπτώματά τους περιορίζονται.

Σε κάθε περίπτωση, όταν διαγνωστούν, ο γυναικολόγος σου είναι εκείνος που θα σε συμβουλεύσει και ίσως το μόνο που χρειάζεται είναι στους τακτικούς σου ελέγχους να τα παρακολουθείς.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν;
Αν και όπως είπαμε πολλές φορές δεν είναι αντιληπτή η ύπαρξή τους, οι ενοχλήσεις και τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το πλήθος των ινομυωμάτων, αλλά και το μέγεθός τους:

- Φούσκωμα και πόνος στην περιοχή της κοιλιάς. Συγκεκριμένα η πίεση προκαλείται στην πύελος, περιοχή στο κατώτερο μέρος της κοιλιάς που περιέχει τα έσω γεννητικά όργανα δηλαδή μήτρα, σάλπιγγες, ωοθήκες καθώς και την ουροδόχο κύστη και το τελικό μέρος του παχέως εντέρου.

- Αδικαιολόγητη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου/Μητρορραγία ή ακόμη και εμφάνιση αίματος στα διαστήματα μεταξύ των περιόδων.

- Συχνοουρία, ουρολοιμώξεις και δυσκοιλιότητα που οφείλεται στην πίεση που ασκούν τα ογκίδια στην περιοχή.

- Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή υπογονιμότητα που μπορεί να οφείλεται στην πίεση των σαλπίγγων ή λόγω της εμφάνισης ινομυωμάτων εσωτερικά της μήτρας.

Όπως μάλιστα διαβάζουμε σε έρευνες για το θέμα, πολλές περιπτώσεις γυναικών αύξησαν θεαματικά τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί, αφού αντιμετώπισαν το πρόβλημα των ινομυωμάτων. Το θέμα δεν χρειάζεται ούτε πανικό, ούτε βιασύνη. Αρκεί να φροντίζεις το συστηματικό έλεγχο από το γυναικολόγο σου, ο οποίος και θα σου προτείνει λύσεις. Άλλωστε εκείνος είναι που θα διαγνώσει εξ αρχής αν εμφανίζεις ινομυώματα ή όχι με μια σειρά από εξετάσεις.


Γιατί εμφανίζονται;
Φαίνεται πως και εδώ σημαντικό ρόλο παίζει η κληρονομική προδιάθεση, αλλά και οι ορμονικές διαταραχές. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό δεν είναι ξεκάθαρο... οι λόγοι που συμβαίνει είναι πολλοί και κατά κύριο λόγο οφείλεται στα οιστρογόνα.


Τι πρέπει να κάνεις;
Μετά από ενδελεχή έλεγχο, ο γυναικολόγος θα αποφασίσει τη θεραπεία. Συνήθως τα μικρά ινομυώματα χρειάζονται απλώς τακτική παρακολούθηση με υπέρηχο μια φορά το εξάμηνο. Πολλές φορές όμως ενδέχεται ο γιατρός να επιλέξει μια πιο δυναμική θεραπεία, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, την γενικότερη κατάσταση υγείας της γυναίκας ή/και την επιθυμία της να κάνει παιδί.

- Η φαρμακευτική αγωγή επιλέγεται για να μειώσει τον όγκο των ινομυωμάτων. Επειδή τα αποτελέσματα είναι προσωρινά, συνήθως επιλέγεται πριν από μια χειρουργική επέμβαση για να διευκολύνει τη διαδικασία.

- Χειρουργική επέμβαση. Όταν τα ινομυώματα πιέζουν άλλα όργανα, προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα και είναι μεγαλύτερα των 5εκ. (συνήθως και ύστερα πάντα από εκτίμηση του γιατρού), τότε επιλέγεται η χειρουργική τους αφαίρεση με επέμβαση κοιλιάς, λαπαροσκοπικά, υστεροσκοπικά ή με εμβολισμό.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δυστυχώς πρέπει να γνωρίζεις πως ακόμη και αν κάνεις θεραπεία, η επανεμφάνιση των ινομυωμάτων δεν είναι απίθανη. Μπορεί να επανεμφανιστούν, τόσο μετά από φαρμακευτική αγωγή, όσο και μετά από χειρουργική αφαίρεση.

tlife.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...