Αρχική | Υγεία | Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού (ή μάλλον η πρώτη ολική μεταμόσχευση σώματος) μπορεί κάλλιστα να γίνει το 2017, σύμφωνα με την ριζοσπαστική πρόταση ενός Ιταλού χειρουργού.

Ο δρ Σέρτζιο Καναβέρο, διάσημος νευροχειρουργός στην πατρίδα του και μέλος της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης του Τουρίνο (TANG), εκτιμά ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει για να παραταθεί η ζωή ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστεί εκφύλιση των μυών και των νεύρων τους ή πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο.

Ο ιταλός χειρουργός δημοσιεύει στην επιθεώρηση «Surgical Neurology International» άρθρο, με το οποίο εξηγεί πως μπορεί να γίνει η κεφαλοσωματική αναστόμωση (Cephalosomatic anastomosis - CSA), όπως αποκαλεί τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση.

Ο μεγάλος σκόπελος είναι πως θα συνδεθεί ο νωτιαίος μυελός, ούτως ώστε οι ασθενείς να μην απομείνουν τετραπληγικοί.

Όπως εξηγεί, το κεφάλι του δέκτη και το σώμα του δότη θα καταψυχθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας, για να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης των κυττάρων δίχως οξυγόνο.

Οι ιστοί του αυχένα θα διαχωριστούν και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία θα ενωθούν με μικροσκοπικούς σωλήνες.

Στη συνέχεια, θα κοπεί ο νωτιαίος μυελός και το κεφάλι του δέκτη θα μεταφερθεί στο σώμα του δότη. Οι άκρες του νωτιαίου μυελού θα ενωθούν μεταξύ τους με μία χημική ουσία που λέγεται πολυαιθυλενική γλυκόλη και ενθαρρύνει την ανάμιξη του λίπους μέσα στις κυτταρικές μεμβράνες.

Στη συνέχεια, ο δέκτης θα μπει σε τεχνητό κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μην κινηθεί όσο καιρό θα χρειαστούν για να επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα.

Ο δρ Καναβέρο γράφει ότι πιστεύει πως ο ασθενής θα μπορεί να κινείται και να νιώθει το πρόσωπό του όταν ξυπνήσει, θα μιλάει με την ίδια φωνή και θα μπορεί να περπατάει μέσα σε ένα χρόνο.

Ο ιταλός γιατρός πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της ολικής μεταμόσχευσης σώματος το 2013.

Σε πειραματικό επίπεδο, η πρώτη επιτυχημένη τέτοιου είδους μεταμόσχευση έγινε σε πιθήκους το 1970 στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ, στις ΗΠΑ.

Ο δέκτης του μοσχεύματος έζησε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα τελικά απέρριψε το κεφάλι.

Ο δρ Καναβέρο θα παρουσιάσει την εργασία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογικών & Ορθοπεδικών Χειρουργών (AANOS), που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στο Μαίρυλαντ.

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...