Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Ταψιού / Σιροπιαστά | womantime-cooking time: "Γαλακτομμπούρεκο τέλειο!"

womantime-cooking time: "Γαλακτομμπούρεκο τέλειο!"

womantime-cooking time: "Γαλακτομμπούρεκο τέλειο!"

Τα υλικά για τη συνταγή:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας

 

Για την κρέμα:

  • 3/4 φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1/4   φλιτζανιού χοντρό σιμιγδάλι
  • 1  φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1000 ml φρέσκο πλήρες γάλα
  • 4 αβγά
  • 4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο αγελαδινό
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελαδινό λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων.

 

Για το σιρόπι:

  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • δυο κουταλιές της σούπας σιρόπι γλυκόζης (προαιρετικά)
  • φλούδα ενός λεμονιού
  • 1 κουταλιά χυμός λεμόνι

 

Διαδικασία:

  1. Βάζουμε ολα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 4 λεπτά το σιρόπι μας (από την ώρα που αρχίσει ο βρασμός τα 4 λεπτά) και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά αφήνοντας το σιρόπι μας να κρυώσει.
  2. Παίρνουμε το ταψί μας και το βουτυρώνουμε καλά τον πάτο με ένα πινέλο κουζίνας του και τα πλαϊνά του
  3. Αρχίζουμε να στρώνουμε 5 μόλις φύλλα στο ταψί μας τα οποία τα βουτυρώνουμε πολύ καλά και στα πλάγια των φύλλων.
  4. Ξεκινάμε τώρα να φτιάξουμε την κρέμα μας.
  5. Σε κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα απο το λεμόνι και ανοίγοντας το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό τα ανακατεύουμε καλά.
  6. Παίρνουμε τα αβγά τα χτυπάμε καλά.
  7. Ενώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα ανακατεύοντας
  8. Προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο ανακατεύοντας συνέχεια κυκλικά και προς το κέντρο τις κατσαρόλας μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας να γίνει παχύρευστη, βελούδινη, αφράτη και αποσύρουμε αμέσως από την φωτιά την κατσαρόλα μας.
  9. Παίρνουμε την κρέμα μας και την αδειάζουμε στο ταψί μας που έχουμε στρώσει τα πρώτα φύλλα μας.
  10. Στρώνουμε την κρέμα.
  11. Απλώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα ένα ένα πολύ καλά βουτυρωμένα.
  12. Μαζεύουμε όλα τα πλαϊνά των πάνω φύλλων και τα διπλώνουμε από κάτω, στον πάτο.
  13. Χωρίζουμε χαράζοντας επιφανιακά το φύλλο σε κομμάτια το γαλακτομπούρεκο.
  14. Περιχύνουμε με μπόλικο βούτυρο την επιφάνεια και μετά ραντίζουμε επίσης με μπόλικο νερό μην το φοβάστε.
  15. Ψήνουμε σε μέτριο προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμών 1 ώρα μέχρι να ροδίσει πολύ καλά.
  16. Mόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο και είναι καυτό παίρνουμε το σιρόπι μας και το σιροπιάζουμε καλά.
  17. Aφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό μας και φυσικά να πιει και το σιρόπι του (προσοχή δεν το σκεπάζουμε γιατί θα μαλακώσει το φύλλο).

 

καλοφάγωτο!!!


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 600 γρ. κανταίφι 300 γρ. βούτυρο   Σιρόπι: 5 ποτήρια ζάχαρη 3 ποτήρια νερό 1 κουταλιά χυμό λεμονιού   Κρέμα: 1 1/2 λίτρο γάλα ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 500 γρ. σουσάμι (όχι αποφλοιωμένο) 500 γρ. ζάχαρη 500 γρ. μέλι λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολλας και του μαχαιριού Διαδικασία: Σε μια κατσαρόλα σε ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 1/2 κιλό μέλι 1/2 κιλό σουσάμι κατά προτίμηση βιολογικό Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης προαιρετικά Διαδικασία: Βάζουμε το μέλι σε μια ...

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...