Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Ψυγείου | συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

Τα υλικά για τη συνταγή:

για το κέικ

  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/4 κούπας κακάο

  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

  • 4 αυγά χωρισμένα

  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 2 κουταλιές νερό

  • για τη γέμιση

    4 κουταλιές κορν φλάουρ

    1/4 κούπας ζάχαρη

    4 κροκάδια

    2 κούπες γάλα

    200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

    1 κούπα σαντιγύ (προεραιτικά)

    για το γλάσο

  • 3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
  • 1/4 κουταλάκι βανίλια
  • 2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/3 κούπας γάλα
  • 6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
    Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε μια κατσρόλα, ανακατέψτε το κορν φλάουρ,τη ζάχαρη, τα κροκάδια και 1/4 κούπας από το γάλα. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μεμιάς στο μίγμα των κροκαδιών, ανακατεύοντας ζωηρά. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας συνεχώς επάνω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει σε πηχτή κρέμα. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα κομματάκια της σοκολάτας,
    να ενσωματωθούν με την κρέμα. Κατεβάστε από τη φωτιά, κολλήστε στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα κι αφήστε τη να κρυώσει. Αν θέλετε,
    ανακατέψτε απαλά μέσα σ' αυτή τη σαντιγύ
    Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

    Καλή επιτυχία .

    Ντίνα Κ.
    madata.gr

    Σχολιάστε το άρθρο:

     

    Διαβάστε ακόμα:

    Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

    Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

    Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

    περισσότερα

    Δημοφιλέστερα Άρθρα

    Τελευταία άρθρα

    Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
    Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
    Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
    Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
    Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
    Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
    Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
    Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
    French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
    Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...