Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πιάτο Ημέρας | Μπακλαβάς με κρέμα πατισερί από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπακλαβάς με κρέμα πατισερί από τον Άκη Πετρετζίκη

Μπακλαβάς με κρέμα πατισερί από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά:

Για το σιρόπι
400 γρ. νερό
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
60 γρ. γλυκόζη
1 πορτοκάλι
3 γαρίφαλα
1 στικ κανέλας

Για τη γέμιση

400 γρ. καρύδια
1 κ.σ. κανέλα
1 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο, σκόνη
50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
400 γρ. βούτυρο λιωμένο
450 γρ. φύλλα κρούστας για γλυκά

Για την κρέμα πατισερί
6 κρόκοι από μεσαία αυγά
270 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 λίτρο γάλα
100 γρ. κόρν φλάουρ
100 γρ. βούτυρο
ξύσμα από 1 λεμόνι

Για το σερβίρισμα
100 γρ. κουβερτούρα λιωμένη
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης

Μέθοδος Εκτέλεσης:

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση, τα γαρίφαλα και την κανέλα. Μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Για τη γέμιση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη φρυγανιά και χτυπάμε καλά μέχρι να σπάσουν. Αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σύνθεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα. Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί 25*32εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με βούτυρο και βάζουμε άλλα τρία φύλλα πασπαλίζοντας ενδιάμεσα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το ¼ της γέμισης, καλύπτουμε με ένα φύλλο και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Ακολουθούμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση. Κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν περιμετρικά και πασπαλίζουμε με βούτυρο. Απλώνουμε άλλο ένα φύλλο με το μισό να εξέχει από τη μία πλευρά του ταψιού, απλώνουμε βούτυρο και διπλώνουμε το φύλλο. Απλώνουμε βούτυρο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία βάζοντας άλλα τρία φύλλα. Βάζουμε από πάνω όλο το βούτυρο που έχει περισσέψει. Ψήνουμε για 2 ½ ώρες. Αφαιρούμε, απλώνουμε το σιρόπι με τη βοήθεια μιας κουτάλας και αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει.
Για την κρέμα πατισερί
Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους, τη μισή ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός. Στη συνέχεια βάζουμε τη βανίλια, 50 γρ. από το γάλα, το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα, την υπόλοιπη ζάχαρη και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε μέχρι να πάρει μία βράση. Στη συνέχεια, ρίχνουμε πολύ αργά το μείγμα με το γάλα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας συνέχεια. Μεταφέρουμε όλο το μείγμα πάλι στην κατσαρόλα, βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με ένα σύρμα χειρός μέχρι να  δέσει και πήξει η κρέμα. Μόλις δέσει και αρχίσει να βράζει σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Μεταφέρουμε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα να κρυώσει καλά. Φροντίζουμε η μεμβράνη να ακουμπάει στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα. Αφαιρούμε από το ψυγείο και βάζουμε την κρέμα στο μίξερ. Χτυπάμε με το σύρμα για 2-3 λεπτά μέχρι να σπάσει και να αφρατέψει. Βγάζουμε με προσοχή τα πάνω φύλλα του μπακλαβά και απλώνουμε πάνω από τη γέμιση την κρέμα πατισερί. Καλύπτουμε με τα φύλλα και κόβουμε σε κομμάτια. Σερβίρουμε με τη λιωμένη κουβερτούρα και τα φιστίκια.


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...