Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Τοπικές Συνταγές | womantime-cooking time: Τραχανάς Θρακιώτικος λαχανικών ξινός

womantime-cooking time: Τραχανάς Θρακιώτικος λαχανικών ξινός

womantime-cooking time: Τραχανάς Θρακιώτικος λαχανικών ξινός

Περιγραφή:

Πηγή ενέργειας και βιταμινών. Περιέχει λαχανικά μπαχαρικά και αλεύρι. Τροφή μεγάλης αξίας σε μορφή σούπας κυρίως χειμωνιάτικη. Τρώγεται σαν πρωϊνό με τριμμένη φέτα και ψωμάκι, σαν μεσημεριανό με διάφορους τρόπους και σαν βραδινό με τον ίδιο τρόπο όπως το πρωί.

Τι χρειαζόμαστε:

500 γρ. κολοκύθα κόκκινη
1 κιλό πιπεριές Φλωρίνης , αφαιρούμε τα σπόρια
500 γρ. καρότα
500 γρ. ντομάτες, αφαιρούμε τα σπόρια και το ζουμάκι για να μη σηκώσει παραπάνω αλεύρι
1 κ.σ. μπαχάρι σπασμένο
3 κ.σ. Αλάτι χοντρό
2 κ.σ. πιπέρι
300 γρ. ταχίνι
500 γρ. κρεμμύδια
500 γρ. σέλινο προαιρετικά
1 κιλό σιμιγδάλι
Αλεύρι όσο σηκώσει
(Αν μας αρέσουν τα καυτερά βάζουμε και μια καυτερή πιπεριά μέσα χωρίς τα σπόρια)
Νερό καθόλου
Προζύμη δέκα ημερών συν άλλες δυο μέρες που θα την ξανά φτιάξουμε με νερό και αλεύρι για να γίνει περίπου 1 κιλό, αφράτη και θα την ανακατεύουμε με το πιρούνι.

Πώς το κάνουμε:

  1. Βάζουμε όλα τα λαχανικά - που έχουμε κόψει κομματάκια - και τα μπαχαρικά σε μια κατσαρόλα και τα σιγοβράζουμε χωρίς να προσθέσουμε νερό, με τη σιγανή φωτιά αρχίζουν να βγάζουν τα υγρά τους και σιγοβράζουν έτσι.
  2. Μόλις μαλακώσουν κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν.
  3. Κατόπιν τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε, γίνονται ένας πηχτός χυλός και μέσα σε αυτόν ρίχνουμε την προζύμη και ανακατεύουμε και μετά το αλεύρι και το σιμιγδάλι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία πάρα πολύ σφιχτή ζύμη.
  4. Την ζυμώνουμε σε μεγάλη λεκανίτσα για να έχει χώρο να φουσκώσει.... θα την αφήσουμε 2 μέρες να ξινίσει [2 βράδια], μόλις φουσκώνει θα την ξαναζυμωνουμε μέχρι να περάσουν τα 2 βράδια.

 

Κατόπιν κάνουμε τα παρακάτω:
  1. Κόβουμε κομμάτια από τη ζύμη και κάνουμε μπουκίτσες ή πιττάκια και τα αφηνουμε σε μία επιφάνεια καλυμμένα με τούλι να στεγνώσουν γυρίζοντάς τα συνέχεια και απο τις δύο πλευρές τους για να στεγνώνουν ομοιόμορφα. Ενδέχεται να διαρκέσει το στέγνωμα 2-3 μέρες.
  2. Όταν στεγνώσουν αρκετά, να μην ειναι εντελως ξερά δηλαδή τα τρίβουμε στο multi, οσο περισσότερο τόσο πιο ψιλός θα γίνει ο τραχανας μας, καλό είναι όμως να είναι λίγο χοντρός. Ο εύκολος τρόπος είναι αυτός με το multi... αλλιώς τρίβουμε με τα χέρια μέσα σε ένα χοντρό κόσκινο, όπως κάνει η μαμά μου.
  3. Αφήνουμε τριμμένο τον τραχανά να στεγνώσει τελείως και τον ανακατευουμε απαλα με τα ακροδαχτυλα συχνα. Αφού στεγνώσει πολύ καλά τον βάζουμε σε γυαλινο βάζο σε μέρος χωρίς υγρασία ή σε υφασμάτινη σακούλα για να αερίζεται, παντα σε ξηρό μέρος.

 

Λίγα μυστικά ακόμα:

Η προζύμη είναι κανονικό ζυμάρι με μαγιά όπως φτιάχνουμε το ψωμί, το οποίο ζυμάρι έχουμε για δέκα μέρες μέσα σε ένα βαζάκι στο ψυγείο με νεράκι και το ανακατεύουμε που και που. Το βγάζουμε μετά από δέκα μέρες και το ξαναζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι και νεράκι και προσέχουμε να μην γίνει σφιχτό, να είναι αφράτο. Το κρατάμε για δυο μέρες ακόμα ανακατεύοντας κάθε που φουσκώνει. Μας χρειάζεται περίπου 1 κιλό. Ο τραχανάς αυτός μαγειρεύεται με κοτόπουλο. Αν περισέψει φασολάδα την επόμενη μέρα βάζετε λίγο νεράκι και λίγο τραχανά και γίνεται ενα καινούργιο πιάτο πεντανόστιμο!


Πηγή: sintagespareas.gr

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Τι χρειαζόμαστε: 125 γραμ. νωπή μαγιά (θα τη βρείτε και στα ράφια των s/m) 1 νεροπότηρο* γάλα (χλιαρό και όχι κατευθείαν απ΄ το ψυγείο) 1 1/2 νεροπότηρο ζάχαρη 1 ...
  • image

    Συστατικά 1.200 γρ. αρνίσιο μπούτι, κομμένο σε μερίδες αλάτι πιπέρι ¼ ματσάκι μαϊντανού 250 γρ. πηχτόγαλο Χανίων ή γαλοτύρι 250 γρ. ανθότυρο 250 γρ. τυρομάλαμα ή γραβιέρα κατσικίσια Κρήτης 5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι, ...
  • image

    Περιγραφή: Πηγή ενέργειας και βιταμινών. Περιέχει λαχανικά μπαχαρικά και αλεύρι. Τροφή μεγάλης αξίας σε μορφή σούπας κυρίως χειμωνιάτικη. Τρώγεται σαν πρωϊνό με τριμμένη φέτα ...

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...