Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Χριστουγεννιάτικες συνταγές | womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

Τα υλικά για τη συνταγή:

1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

350 γρ. ζάχαρη

350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα)

200 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 αυγά (3 για τη ζύμη & 1 για άλειμμα)

50 γρ. νωπή μαγιά

½ κ.σ. μαχλέπι

½ κ.σ. κακουλέ

ξύσμα & χυμό από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια

10 γρ. αλάτι

Για το γλάσο
6-7 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1/2 ασπράδι αβγού
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Διαδικασία:

Για το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε  180 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρώς να ενοποιηθούν και βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα 3 αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (έως 30°- 40°) σε χαμηλή φωτιά.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τα υγρά της κατσαρόλας εκτός από το βούτυρο.

Για ζύμωμα στο μίξερ: Ζυμώνουμε με το εργαλείο του γάντζου για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια καθώς ζυμώνεται το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Ζυμώνουμε συνολικά για 10-15 λεπτά.

Για ζύμωμα στο χέρι: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καθώς ζυμώνουμε, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά όλη η ποσότητα του βουτύρου στη ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά για 30-40 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, να διπλασιαστεί ο όγκος της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, δίνουμε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε 2 ταψάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° για 30-40 λεπτά.

Για το γλάσο: Χτυπάμε καλά να πάρουμε μία πολύ σφιχτή κρέμα. Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα, προσθέτουμε το γλάσο με ένα κορνέ και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

 

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...