Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πασχαλινές συνταγές | συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι
Tα υλικά για τη συνταγή:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

Φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι, δηλαδή:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα ~ προσοχή μην κάψει!
Ρίχνουμε το γάλα σε μεγάλο μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε και 1 ½ φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά (το 6ο το κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια)
και τα προσθέτουμε στο βούτυρο ~ προσοχή να μην είναι ζεστό!
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με το προζύμι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική, να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει καλά και να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια, φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα τσουρέκια.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 C, βάζουμε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με το τελευταίο αυγό, αραιωμένο με λίγο νεράκι, και αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι, ασπρισμένα αμυγδαλάκια σε φετούλες ή σουσάμι. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη!

betty's cusine

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Κοροναϊός : Ο αγώνας δρόμου για τα εμβόλια πλησιάζει στο τέλος του

Τη στιγμή που το δεύτερο κύμα της πανδημίας μαστίζει την Ευρώπη, οι ειδικοί αισιοδοξούν ότι το πρώτο αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο θα εγκριθεί ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...  
French beauty: Τα tips των Γαλλίδων για φυσικό μακιγιάζ
Μπορεί λοιπόν το φυσικό μακιγιάζ με λαμπερή επιδερμίδα να έγινε τάση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια παίρνοντας τη θέση του έντονου contouring, οι Γαλλίδες ...