Αρχική | Υγεία | Γυναίκα | Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του τοκετού;

Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του τοκετού;

28 Μαϊου 2015
Πώς καθορίζεται η ημερομηνία του τοκετού;

Μία από τις σημαντικότερες πληροφορίες που θα πάρετε στο πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, μετά την ευχάριστη είδηση της εγκυμοσύνης, είναι η εκτίμησή του σχετικά με το πότε ακριβώς θα κρατήσετε το μωράκι σας αγκαλιά. Με άλλα λόγια ο γιατρός θα σας ανακοινώσει τη λεγόμενη Π.Η.Τ. ή Προβλεπόμενη Ημερομηνία Τοκετού.

Η γνώση αυτής της ημερομηνίας είναι πολύ σημαντική για εσάς. Εάν εργάζεστε σας επιτρέπει να προγραμματίσετε την άδεια τοκετού σας. Επίσης σας επιτρέπει να προγραμματίσετε τις αγορές σας για τον εξοπλισμό του σπιτιού καθώς και ένα ενδεχόμενο ταξίδι που ίσως χρειαστεί να κάνετε. 


Πώς τη βρίσκω;
Ο γυναικολόγος κατά τη διάρκεια της πρώτης σας επίσκεψης, εκτός από τις προβλεπόμενες εξετάσεις, θα σας ενημερώσει σχετικά με το πότε θα φέρετε στον κόσμο το μωρό σας. Μάλιστα, θα σας κάνει κάποιες σημαντικές ερωτήσεις ώστε να μπορέσει κατά προσέγγιση να σας πει την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. Έτσι ενδέχεται να σας ρωτήσει για τη σταθερότητα της περιόδου σας, την τελευταία περίοδό σας αλλά και για την ημερομηνία ωορρηξίας. Γι’ αυτό εσείς, πριν ακόμα μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να σημειώνετε τις σημαντικές αυτές ημερομηνίες του κύκλου σας. Στη συνέχεια και αφού δώσετε τις απαραίτητες απαντήσεις, ο γιατρός σας θα προσθέσει 266 μέρες ή 38 εβδομάδες στην ημερομηνία της ωορρηξίας ή 280 μέρες ή 40 εβδομάδες στην ημερομηνία της πρώτης μέρας της τελευταίας σας εμμηνορρυσίας (με την προϋπόθεση ότι ο κύκλος της περιόδου σας είναι 28 ημέρες).

-Ο υπολογισμός για τον καθορισμό της προβλεπόμενης ημερομηνίας τοκετού βασίζεται περισσότερο στη μέρα σύλληψης παρά στην ημερομηνία της τελευταίας εμμηνορρυσίας.

-Πριν τον καθορισμό της προβλεπόμενης ημερομηνίας τοκετού είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας για τα αποτελέσματα του διαγράμματος της θερμοκρασίας ή του τεστ ωορρηξίας, που θα τον διευκολύνουν να υπολογίσει τη χρονική στιγμή της ωορρηξίας.

-Εάν η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού υπολογιστεί με βάση την τελευταία σας περίοδο, είναι σημαντικό να πείτε στο γιατρό σας αν ο κύκλος σας είναι σταθερός.

-Υπάρχει περίπτωση ο γιατρός σας να υπολογίσει την ημερομηνία τοκετού χρησιμοποιώντας ένα ειδικό σχεδιάγραμμα.

Όταν τα σχέδια αλλάζουν

Τι συμβαίνει όταν η ημερομηνία τοκετού ξεπεραστεί; Τις περισσότερες φορές η προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού δεν είναι και ουσιαστικά η πραγματική ημερομηνία στην οποία θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας. Συγκεκριμένα μόνο 5 στα 100 μωρά γεννιούνται ακριβώς την προβλεπόμενη ημερομηνία, περίπου 30 στα 100 γεννιούνται πριν την προβλεπόμενη ημερομηνία και 65 στα 100 μετά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ημερομηνία που υπολογίζεται με βάση την τελευταία έμμηνο ρύση της μέλλουσας μαμάς είναι καθαρά θέμα στατιστικής. Ο κύκλος της περιόδου διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, οπότε και η ωορρηξία που έφερε το χαρμόσυνο γεγονός της εγκυμοσύνης μπορεί να συνέβη σε διαφορετικό χρόνο. Συνήθως, οι γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά έχουν την τάση να γεννούν νωρίτερα σε σχέση με το μέσο όρο μελλουσών μαμάδων.

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην ανησυχήσετε ιδιαίτερα εάν φτάσει η προβλεπόμενη ημερομηνία και εσείς δεν έχετε γεννήσει ακόμα. Φυσικά, οι καθυστερήσεις αυτές ελέγχονται από τον γιατρό σας. Μόνο εκείνος, εξετάζοντας την υγεία του μωρού, θα αποφασίσει εάν χρειάζεται να επέμβει με καθοδηγούμενο τοκετό.

Παρατεταμένη εγκυμοσύνη
Σε μερικές περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη μπορεί να ξεπεράσει τις 2 εβδομάδες από την προβλεπόμενη ημερομηνία τοκετού. Κατά τη χρονική αυτή περίοδο ο γιατρός θα ελέγχει με ιδιαίτερη προσοχή τόσο την υγεία του εμβρύου όσο και αυτή της μητέρας, για να αποτρέψει ενδεχόμενο κίνδυνο. Πιο συγκεκριμένα, σε πολύ τακτά διαστήματα, θα ελέγχει:

-Τις κινήσεις του εμβρύου, που πρέπει να είναι συχνές και ζωηρές.

-Τους παλμούς της καρδιάς του εμβρύου.

-Την ποσότητα και τις αποχρώσεις του αμνιακού υγρού.

Η απόφαση του γιατρού για το αν θα προκαλέσει τοκετό βασίζεται στις πιο πάνω εξετάσεις. Και εάν όλα βαίνουν καλώς, πριν ακόμα συμπληρωθεί και η 42η εβδομάδα κύησης, τότε δεν θα προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση. Εάν, ωστόσο, με το τέλος της 42ης εβδομάδας το παιδί δεν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό, ο γιατρός θα θεωρήσει απαραίτητο να προχωρήσει στον τοκετό ακόμη και αν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το έμβρυο κινδυνεύει.

tlife.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...