Αρχική | Υγεία | Γυναίκα | Γιατί μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να τρώει για δύο

Γιατί μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να τρώει για δύο

27 Φεβρουαρίου 2015
Γιατί μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να τρώει για δύο

Τα παλιά τα χρόνια, ήταν κοινή συμβουλή: όταν μία γυναίκα περιμένει παιδί, πρέπει να τρώει για δύο. Νέα ευρήματα, όμως, αποδεικνύουν πως αυτό είναι τραγικό λάθος.

Ευρωπαίοι ειδικοί προειδοποιούν πως η υπερκατανάλωση φαγητού στην εγκυμοσύνη σημαίνει πως το μωρό θα διατρέχει όταν μεγαλώσει αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως η καρδιοπάθεια, ο τύπου 2 διαβήτης και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντί, λοιπόν, οι γυναίκες να τρώνε ό,τι βρουν μπροστά τους, θα πρέπει να τρέφονται υγιεινά από την αρχή έως το τέλος της κυήσεως.

Τα ευρήματα αυτά δόθηκαν στο πλαίσιο του μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος για την παχυσαρκία DORIAN (The Developmental ORIgins of healthy and unhealthy AgeiNg), το οποίο άρχισε το 2012.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αναλύθηκαν πολλές μελέτες που αφορούν τη δυνητική σχέση του σωματικού βάρους της μητέρας με την μελλοντική υγεία του αγέννητου μωρού της.

Σε μία από αυτές, οι ερευνητές είχαν παρακολουθήσει περισσότερους από 13.000 εθελοντές από τη γέννησή τους τις δεκαετίεςτου ’30 και του ’40 έως τα βαθιά τους γηρατειά.

Όπως είχαν διαπιστώσει, ο πλακούντας των μητέρων που έτρωγαν πολλά λιπαρά στην εγκυμοσύνη δεν προστάτευε αρκετά το έμβρυο από τις επιδράσεις της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, γεγονός που μπορεί να έχει αναπτυξιακές συνέπειες για το έμβρυο και μετά την ενηλικίωση να καταστήσει πιο πιθανές τις διαταραχές της ψυχικής διάθεσης.

Άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου σχετίζεται με απόκτηση μωρού με κύτταρα τα οποία έχουν πιο κοντά τελομερή.

Τα τελομερή είναι οι άκρες των χρωμοσωμάτων που τα προστατεύουν από τις βλάβες (οι ειδικοί συχνά τα παρομοιάζουν με τις πλαστικές «άκρες» στα κορδόνια των παπουτσιών που τα εμποδίζουν να ξεφτίσουν).

Όταν τα τελομερή έχουν μεγάλο μήκος, προστατεύουν το DNA και το βοηθούν να είναι γερό και δυνατό επί περισσότερο καιρό, ενώ όταν έχουν μικρό μήκος αποτελούν ένδειξη ασθένειας και μικρότερου προσδόκιμου επιβιώσεως, λένε οι ειδικοί.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν πόσο σημαντική είναι η πρόληψη της μεγάλης αύξησης του σωματικού βάρους κατά την εγκυμοσύνη και η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, δίχως πολλά λιπαρά, για την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προάσπιση της υγείας της μητέρας και του μωρού», δήλωσε η επικεφαλής του DORIAN δρ Πατρίτσια Ιότζο, από το Ινστιτούτο Κλινικής Φυσιολογίας της Πίζας, στην Ιταλία.

Η δρ Ιότζο τόνισε ότι εξαιρετικά σημαντικό είναι το τελευταίο τρίμηνο της κυήσεως, όταν είθισται να παίρνουν οι έγκυοι το περισσότερο βάρος.

Όπως εξήγησε, η μεταβολική υγεία του μωρού (συμπεριλαμβανομένων των λιπιδίων και του σακχάρου στο αίμα του) μπορεί να είναι χειρότερη εάν η μητέρα του πάρει πολύ βάρος κατ’ αυτή την περίοδο.

«Τα δεδομένα είναι πλέον ξεκάθαρα: οι μητέρες μπορούν να κάνουν πολλά κατά την εγκυμοσύνη για να φροντίσουν την μελλοντική υγεία των μωρών τους», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι θα τρέφονται υγιεινά και ισορροπημένα, δίχως υπερβολές, και θα παραμένουν σωματικά δραστήριες, εφ’ όσον βεβαίως το επιτρέπει ο γιατρός τους».

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...