Αρχική | Υγεία | Ψυχολογία | Σχέσεις & Σεξ | Εμπιστοσύνη! Χωρίς αυτή σχέση δεν γίνεται...

Εμπιστοσύνη! Χωρίς αυτή σχέση δεν γίνεται...

10 Σεπτεμβρίου 2015
Εμπιστοσύνη! Χωρίς αυτή σχέση δεν γίνεται...

Αν σου πει ότι σήμερα θα βγει με τους φίλους του ή ότι θα φύγει ένα Σαββατοκύριακο με τους κολλητούς του πως θα αντιδράσεις; Θα κοιμάσαι ήσυχη; Γιατί -αν η σχέση σας είναι δομημένη σωστά- ήσυχη θα πρέπει να κοιμάσαι...

“Η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη σε ένα ζευγάρι” σημειώνει η ψυχολόγος Εύη Βασιλείου. “Το θέμα όμως είναι πώς μπαίνει ο καθένας στη σχέση αυτή. Με τί είδους εμπειρίες!”.

“Ο Γιούνγκ έλεγε: 'προβάλλω τη σκιά μου στο σύντροφό μου και βλέποντάς την, την ανακαλύπτω'. Δηλαδή, μιλώντας για εμπιστοσύνη, μπαίνοντας σε μια σχέση αποκτώ έναν παρατηρητή στην καθημερινότητά μου που καλό είναι να τον εμπιστεύομαι”.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ;
Τον αγαπάς, σε αγαπάει -το ξέρεις, όμως κάθε φορά που απομακρύνεται το οπτικό σου πεδίο αγχώνεσαι... Δεν του έχεις εμπιστοσύνη. Γιατί;

“Ένα ζευγάρι πρέπει να στηρίζεται και όχι να πιέζεται. Συνήθως, δυσκολεύονται στην εμπιστοσύνη οι καχύποπτοι άνθρωποι” εξηγεί η ψυχολόγος.

“Καχύποπτος μπορεί να γίνει κάποιος από μια παρελθοντική εμπειρία του. Εαν δεν έχει καταφέρει να αφήσει πίσω του το παρελθόν του και το κουβαλάει στη νέα σχέση του, τότε ίσως η απόφαση πρέπει να παρθεί από τον άλλο σύντροφο, διότι μια τέτοια σχέση, το πιθανότερο είναι να είναι βασανιστική και κακοποιητική, από τη στιγμή που υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης”.

Άρα, πριν προχωρήσεις παρακάτω, κάνε ένα σοβαρό meeting με τον εαυτό σου και σιγουρέψου ότι η προηγούμενη σχέση δεν σου έχει αφήσει απωθημένα, κόμπλεξ ή ανασφάλειες που στην επόμενη θα δημιουργήσουν προβλήματα.


ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΑΝ ΧΑΘΕΙ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ;
Σύμφωνα με την Εύη Βασιλείου “η επικοινωνία είναι το κλειδί στα πάντα. Αν δεν ακούσω τι έχει να μου πει ο άλλος, θα υποθέσω πως ξέρω τι μου λέει και δεν θα απαντήσω ποτέ στο ερώτημά του. Οπότε, αν έχω χάσει την εμπιστοσύνη του συντρόφου μου, η μόνη λύση είναι η επικοινωνία. Όχι τι θέλω να ακούσω, αλλά τι πραγματικά μου λέει ο άλλος”.

“Μιλάω μαζί του για το πρόβλημα που μας προέκυψε και μιλάω για τις δικές μου ευθύνες, αλλά βοηθάω μέσω της επικοινωνίας κι εκείνον να βρει τις δικές του ευθύνες στο πρόβλημα αυτό”.

“Πάντα τα προβλήματα στο ζευγάρι αφορούν και στους δύο, όχι μόνο τον ένα” τονίζει η ψυχολόγος.

“Αν έχω επιλέξει τον άνθρωπο που έχω δίπλα μου για σύντροφο, του φέρομαι και σαν σύντροφο. Δεν είναι ξένος, δεν είναι εχθρός. Είναι η επιλογή μου!”.


ΔΩΣΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!
“Συνήθως στα ζευγάρια παρατηρούμε το εξής: ο ένας από τους δύο είναι αυτός που “ξέρει” τι πρέπει να αλλάξει ο άλλος κι αυτό γιατί πάντα μπορούμε να δούμε καθαρά ποια είναι η αλλαγή που χρειάζεται να κάνει ο άλλος για να βελτιωθεί η σχέση, αλλά δυσκολευόμαστε να δούμε που δημιουργούμε οι ίδιοι προβλήματα σε αυτή”.

“Γενικά, οι δυσκολίες είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι στο δρόμο της σχέσης. Τέλεια ζευγάρια δεν υπάρχουν. Υπάρχουν ζευγάρια που “δουλεύουν” καθημερινά τις δυσκολίες τους κι αυτο είναι ένα εφτικό ζευγάρι”.

“Τέλος, όταν εγώ δεν είμαι ολοκληρωμένος σαν προσωπικότητα, θα έρθω να ζητήσω από το σύντροφό μου όλα τα σημεία που θα καλύψουν τα κενά μου και στο τέλος θα τον «κατηγορήσω» για όσα περίμενα ότι θα μου δώσει και δεν μου τα έδωσε!”

“Όλοι μας έχουμε έναν πίνακα με αξίες που είναι σημαντικές για το σύντροφο που θα έχουμε στο πλάι μας. Πριν, επιλέξετε την επόμενη φορά βάση αυτού του πίνακα, σκεφτείτε εάν εσείς τηρείτε όσα υπάρχουν στον πίνακα αυτόν. Η αγάπη έρχεται όταν έχω ανακαλύψει τον άλλο και απαραίτητο στοιχείο σε αυτό είναι να έχω εμπιστοσύνη και σε εκείνον αλλά και σε εμένα και στις δυνατότητές μου”.

tlife.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να βελτιώσετε την ορθογραφία του παιδιού σας

Πώς να βελτιώσετε την ορθογραφία του παιδιού σας

Στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού η ορθογραφία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο! Για να μπορέσει το παιδί να ξεπεράσει τα ορθογραφικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, δείτε ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

3 Πράγματα που Μπορείτε να Κάνετε με το Ληγμένο Γιαούρτι!
Tο γιαούρτι είναι ένα από τα βασικά τρόφιμα για πολλούς, ωστόσο συχνά τυχαίνει να λήξει. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να ...  
Προσοχή: Τι σημαίνει αν δείτε αυτό το σημάδι στο νύχι σας
Έχουμε όλοι διδαχθεί ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε κάποια κρεατοελιά ή σε άλλες σημάδια στο σώμα μας, όσον αφορά το χρώμα, το μέγεθος, ή το ...  
Χειραψία: Τι αποκαλύπτει για την υγεία της καρδιάς σας
Μία δυνατή χειραψία αποτελεί καλή ένδειξη υγιούς καρδιάς, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι ...  
Ο Λαζόπουλος και το Τσαντίρι βγαίνουν στην Ευρώπη
Αυτή και αν είναι είδηση! Το «Αλ τσαντίρι» σε περιοδεία στην Ευρώπη! H τηλεοπτική εκπομπή, μία από τις πιο επιτυχημένες της μικρής οθόνης, ...  
Eurostat: Δεύτεροι πιο φτωχοί οι Ελληνες στην Ε.Ε.
Πάνω από το 14% των εργαζόμενων στην Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε καθεστώς φτώχειας, ακόμα και μετά την καταβολή της μισθοδοσίας και της ...