Αρχική | Υγεία | Ψυχολογία | Πειράζει που δεν μπορώ να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων;

Πειράζει που δεν μπορώ να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων;

22 Δεκεμβρίου 2016
Πειράζει που δεν μπορώ να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων;

Της Κικής Τσιντζόγλου.

Η αρνητικότητα  και η απαισιοδοξία αυτό το μήνα δεν είναι στη μόδα. Θεωρούνται μεγάλο αμάρτημα. Για αυτό το μήνα πρέπει να ξεχάσεις τις σκοτούρες σου, τα βάσανά σου και τους καημούς σου. Πρέπει να φορέσεις το χαμόγελό σου και να βγάλεις από μέσα σου την αβεβαιότητα και την απαισιοδοξία  που σου δίνει η καθημερινότητα. Συνεπώς, στον αιώνα του άγχους που διανύουμε,  ο Δεκέμβρης αποτελεί εξαίρεση.

Το κρύο μπαίνει δυναμικά στη καθημερινότητά μας. Εισχωρεί στο σώμα μας αλλά και στην καρδιά μας. Το κλίμα όμως των εορτών ξορκίζει τα αρνητικά μας συναισθήματα, προωθώντας την πίστη, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Ωστόσο, εγώ δεν μπορώ να μπω στο κλίμα των Χριστουγέννων. Δεν μπορώ να χαμογελάσω και να νιώσω χαρούμενη και ευδιάθετη. Δεν μπορώ να δω τη ζωή μου με ευνοϊκό κλίμα.

Αντιθέτως, η ζωή κυλά μπροστά μου και εγώ αρνούμαι να προχωρήσω.

Το μυαλό μου με διατάζει να προχωρήσω αλλά εγώ αισθάνομαι τρομοκρατημένη και φοβισμένη. Το διαισθάνομαι από τα πόδια μου. Αυτά τα πόδια τρέμουν και προχωράνε αργά. Τα βήματα που κάνουν είναι μικρά και ασταθή. Δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να δώσουν το κατάλληλο ρυθμό στην πορεία μου. Αυτά τα πόδια φοβούνται. Αυτό το σώμα είναι διαποτισμένο με φόβο. Ο φόβος έχει διαπεράσει όλα τα σημεία του σώματός μου και έχει κατακλύσει το κεφάλι μου. Αυτό το κεφάλι δεν μπορώ να το αναγνωρίσω πια. Το θεωρώ ξένο γιατί  είναι γεμάτο με ιδέες και σκέψεις που τον οδηγούν στην αδράνεια και στην αναποφασιστικότητα. Ο εαυτός μου απειλείται  καθώς δεν μπορεί να πάρει τη ζωή του στα χέρια του.

Αυτό το κεφάλι είναι γεμάτο  με μεγάλα ερωτηματικά. Αυτά τα ερωτηματικά προκαλούν στο σώμα μου έντονους ψυχικούς σπασμούς. Η καρδιά μου χτυπάει  γρήγορα, η αναπνοή μου είναι απότομη και κοφτή και όλο μου οι μυς βρίσκονται σε ένταση. Ενώ το σώμα μου είναι έτοιμο να κινηθεί και να προχωρήσει το μυαλό μου έχει κολλήσει. Έχει μουδιάσει τα πόδια μου και όλο μου το κορμί. Η στασιμότητα είναι το βασικό χαρακτηριστικό της κατάστασης μου. Ο φόβος έχει ακινητοποιήσει  το σώμα μου  και έχει μουδιάσει το μυαλό μου. Καμία πράξη πια. Μονάχα μία σκέψη γυρνούσε με μανία στο μυαλό μου.

Φοβάμαι να προχωρήσω.

Αυτή η σκέψη βγαίνει  από το στόμα μου  με ένταση και με σταθερή φωνή. Δεν αντέχω την αβεβαιότητα που υπάρχει στη ζωή μου. Αισθάνομαι εγκλωβισμένη και παγιδευμένη. Σηκώνω το βλέμμα μου ψηλά και βλέπω παντού  φώτα.

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους και κάνει βόλτες  στην αγορά. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει με στολίδια και παιδικά χαμόγελα. Τα παιδιά στολίζουν τους δρόμους με τα χαμόγελα τους.

Τα βλέπω και θέλω να κλέψω  την θετική τους ενέργεια. Το μόνο που επιζητάνε είναι το παιχνίδι. Δεν αισθάνονται φόβο. Σε αντίθεση με μένα. Εγώ και ο φόβος έχουμε γίνει ένα σώμα πια. Θέλω βοήθεια αλλά διστάζω να την ζητήσω.

Σφίγγω τα δόντια μου και προσπαθώ να σκοτώσω τις παγίδες που έχω μέσα στο μυαλό μου. Ήρθε η ώρα και η στιγμή να τις καταπολεμήσω. Να κάτσω σε ένα σημείο μόνη μου και να καταλάβω τι θέλω από τη ζωή μου. Χρειάζεται να βρω  τον ρυθμό μου και τον βηματισμό μου.

Τα βήματα μου θέλω να είναι σταθερά και μικρά. Θέλω να δω τη ζωή μου όπως βλέπει ένα παιδί τα παιχνίδια του. Θέλω να οπλίσω το μυαλό μου με θάρρος και δύναμη.

Η κοινή λογική δεν με βοηθάει πια. Πρέπει να  φτιάξω   μια δικιά μου λογική κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου. Να μάθω να  αναλαμβάνω ευθύνες.

Να μάθω να τραβάω κάθετες γραμμές.

Σε ανθρώπους που δεν με άφησαν να προχωρήσω.

Σε άτομα που μου κλείνανε το δρόμο και δεν με άφηναν να στολίσω τη ψυχή μου με θάρρος και επιμονή.

Μα πάνω από όλα θέλω να βάλω μία κάθετη γραμμή στους φόβους μου.

Θέλω να σταματήσω να τους υπηρετώ και να  αρχίσω να ακολουθώ τη πορεία της καρδιάς μου.

Πηγή: anapnoes.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...