Αρχική | Υγεία | Ψυχολογία | Πως άλλαξε η ζωή μου χάνοντας τη δουλειά μου…

Πως άλλαξε η ζωή μου χάνοντας τη δουλειά μου…

31 Ιανουαρίου 2016
Πως άλλαξε η ζωή μου χάνοντας τη δουλειά μου…

Σήμερα είναι μια όμορφη μέρα! Δεν ξέρω αν θα τελειώσει το ίδιο όμορφα, αλλά έτσι τουλάχιστον ξεκινά και αυτό θα κρατήσω.

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα μου στη δουλειά. Γραμματέας σε λογιστικό γραφείο, με μισθό 750 ευρώ.

Να σας συστηθώ.

Είμαι η Μαρία και  είμαι 45 χρόνων.

Μέχρι χτες ήμουν άνεργη για τέσσερα ολόκληρα χρόνια.

Έχω τελειώσει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό και διδακτορικό, γνωρίζω τέσσερις γλώσσες,  διαθέτω δεκάδες βεβαιώσεις επιμορφώσεων και συμμετοχών στα μεγαλύτερα συνέδρια της Ευρώπης, έχω ταξιδέψει με την πρώτη δουλειά μου σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία και έχω εμπειρία είκοσι χρόνων στον τομέα του μάρκετινγκ.

Την ίδια στιγμή, είμαι χωρισμένη και έχω δυο παιδιά στην εφηβεία. Πληρώνω ενοίκιο και λογαριασμούς, και συντηρώ ένα σπίτι και ένα αυτοκίνητο. Τα έξοδα των παιδιών, στην πλειοψηφία τους, ευτυχώς, τα έχει αναλάβει ο πατέρας τους και πρώην σύζυγος μου.

Έχασα την στρωμένη για χρόνια δουλειά μου όταν η εταιρεία στην οποία δούλευα αποφάσισε να συμπυκνώσει για λόγους οικονομίας τις δραστηριότητες και τα τμήματα της,  και ο τομέας μου βρέθηκε έτσι απλά, από τη μια μέρα στην άλλη στον κάλαθο των αχρήστων και μάλιστα κάτω κάτω.

Το σοκ που πέρασα ήταν πολύ μεγάλο. Ξαφνικά, μέσα σε μια ώρα από μεγαλοστέλεχος  βαρβάτης εταιρείας, με μισθό που άγγιζε τα δυο χιλιάρικα, και κάποτε τα ξεπερνούσε κατά πολύ  λόγω της φύσης της δουλειάς, βρέθηκα στο ταμείο ανεργίας με μια καλή αποζημίωση βέβαια, είκοσι χρόνια ήμουν εκεί μέσα, αλλά ουσιαστικά στον αέρα, καθώς είχα στην κυριολεξία ξεχάσει πώς είναι να ψάχνεις για δουλειά, και δεν είχα ιδέα του τι να κάνω και πώς να κινηθώ από δω και πέρα, μέσα σε μια χώρα που καταρρέει.

Παράλληλα η περίοδος αυτή συνέπεσε και με το διαζύγιο μου, που αν και δεν ήταν μεν θορυβώδες και δύσκολο, δεν έπαυε να ήταν ένα νέο καθεστώς για μένα. Ακόμα και το γεγονός ότι ήταν επιλογή μου να δώσω τέλος σε ένα γάμο που πλέον δεν είχε καμία απολύτως ουσία, βρέθηκα  ξαφνικά να κολυμπώ σε ένα μεγάλο βαθύ ωκεανό, χωρίς σωσίβιο και με κάθε στεριά χιλιόμετρα μακριά μου, εγώ  που μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν άλλαζα την ασφάλεια της πισίνας με τίποτα.

Ξέρω τι θα μου πείτε, ότι εδώ υπάρχουν άνθρωποι που ζουν στο δρόμο, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που διώκονται από τη δουλειά τους και όχι απλά δεν παίρνουν αποζημίωση, αλλά, έχουν να πάρουν και μισθό, ελάχιστο και πενιχρό, μήνες ολόκληρους. Και κλαίγομαι εγώ;  Που λίγο το ταμείο, λίγο η αποζημίωση  της απόλυσης θα με κάνει να ζω αν όχι άνετα, αλλά χωρίς υπερβολικό άγχος, για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ωστόσο το δύσκολο για μένα ήταν να συνηθίσω τη νέα κατάσταση . Να συνειδητοποιήσω ότι πλέον δεν θα μπορώ να έχω τη ζωή που είχα. Ότι δεν θα μπορώ να ψωνίζω ακριβά ρούχα και παπούτσια και τσάντες, πράγματα που θεωρούσα απολύτως δεδομένα τα μισά χρόνια της ζωής μου. Ότι δεν θα είχα τη δυνατότητα να ταξιδεύω στο εξωτερικό (με όλα τα έξοδα πληρωμένα από την πλούσια εταιρεία μου), αλλά πλέον ούτε και στα ακριβά θερινά και χειμερινά θέρετρα του ελλαδικού χώρου.

Ότι η ψυχαγωγία μου τα Σαββατόβραδα, θα ήταν πλέον η τηλεόραση, και όχι οι θεατρικές παραστάσεις, τα ακριβά εστιατόρια, οι μουσικές σκηνές.

Ότι θα έπρεπε πλέον να αναλάβω όλες τις υποχρεώσεις των παιδιών μου στις εξωσχολικές δραστηριότητες τους, να καθαρίζω μόνη μου το σπίτι μου, να βρω  σπίτι με φθηνότερο ενοίκιο, να αλλάξω αυτοκίνητο με κάτι πιο οικονομικό από το λατρεμένο τετρακίνητο μου και άλλες χιλιάδες μικρές λεπτομέρειες που σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά μου φαίνονται ηλίθια γελοίες, αλλά που τότε, μου φαινόταν βουνοκορφές απάτητες.

Μετά το πρώτο σοκ, πολύ σίγουρη για τον εαυτό μου, ξεκίνησα να ψάχνω για νέα, αντίστοιχη με αυτή που έχασα, θέση εργασίας και τότε άρχισα να τρώω ένα ένα τα χαστούκια που με προσγείωσαν στην πραγματικότητα και μάλιστα απότομα και χωρίς αλεξίπτωτο.

Είχα τεράστια εμπειρία, αλλά όλες οι εταιρείες την εποχή εκείνη απέλυαν κόσμο και μείωναν δραματικά μισθούς και φυσικά δεν είχαν σκοπό να προσλάβουν κανέναν απολύτως, ακόμα κι αν ήταν ο καλύτερος του κόσμου.

Μια δυο περιπτώσεις που με δέχτηκαν, τις απέρριψα εγώ γιατί ο μισθός μου φάνηκε εξωπραγματικά χαμηλός για τις ώρες που θα χρειαζόταν να εργαστώ.

Μερικούς μήνες αργότερα βέβαια προσγειώθηκα στην πραγματικότητα και έπαψα να πετάω στα σύννεφα. Και ξεκίνησα να ψάχνω απεγνωσμένα πια και οποιαδήποτε δουλειά, με οποιοδήποτε μισθό, με οποιεσδήποτε συνθήκες. Και όσο περνούσαν ο καιρός και πλέον δεν έβρισκα, τόσο απελπιζόμουν δικαιολογημένα πια, μιας και το στοκ των χρημάτων μου είχε αρχίσει να παίρνει την κατιούσα και σύντομα θα έμενα άφραγκη.

Ενδιάμεσα δούλεψα σε εποχικά μαγαζιά κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθάρισα, ναι εγώ που έκανα μανικιούρ κάθε τέσσερις μέρες, σκάλες και σπίτια, για ένα μικρό διάστημα, και μοίρασα και φυλλάδια στα φανάρια.

Αλλά σήμερα είμαι πια υπερήφανη για τον εαυτό μου, γιατί είμαι και με τα δυο πόδια στη γη και έμαθα να υπολογίζω αυτά που αξίζουν πραγματικά, όπως η αγάπη των παιδιών μου, που αντιμετώπισαν με πολύ ώριμη στάση την μεγάλη αλλαγή της ζωής τους, την συμπαράσταση των λίγων φίλων μου, των γονιών και των αδερφών μου.

Άργησα και ντρέπομαι γι΄ αυτό να καταλάβω ότι τα χρήματα και η χλιδάτη ζωή δεν είναι το παν και ότι μπορείς να περνάς όμορφα με λίγα και ουσιώδη.

Δεν φταίω, έτσι έμαθα, έτσι συνήθισα και η συνήθεια είναι άσχημο πράγμα.

Ένιωσα σαν έφηβος που ξαφνικά αφήνει την παιδικότητα στην άκρη και μεγαλώνει απότομα και ματώνει και γκρεμοτσακίζεται, αλλά στο τέλος ενηλικιώνεται αξιοπρεπώς! ‘Ενηλικιώθηκα κι εγώ και σήμερα πάω για δουλειά!

fylada.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Λόγω των ημερών θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα απόσπασμα του Έμετ Φοξ, ο οποίος ήταν ένας πολύ δημοφιλής δάσκαλος των δεκαετιών του ...
  • image

    Η κατάθλιψη είναι η δεύτερη συχνότερη μετά τις διαταραχές του άγχους ψυχική διαταραχή και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2020 ...
  • image

    Όταν ο κοινωνικός περίγυρος σας δείχνει εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας, η αυτοεκτίμησή σας ενισχύεται και τολμάτε πράξεις υπεράνω των δυνατοτήτων σας. Φυσικά, το ...

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...