Αρχική | Υγεία | Άνδρας | Η γυμναστική προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη

Η γυμναστική προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη

29 Δεκεμβρίου 2015
Η γυμναστική προστατεύει και από τον καρκίνο του προστάτη

Η συστηματική σκληρή γυμναστική, η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής και η αποφυγή του καπνίσματος μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες των ανδρών να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μάλιστα η προστατευτική δύναμη αυτών των μέτρων είναι τέτοια ώστε αν τα ακολουθούσαν όλοι οι άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών θα αποτρέπονταν τα μισά κρούσματα επιθετικού καρκίνου προστάτη στις χώρες της Δύσης, λένε οι ειδικοί.

Αν και οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη είναι βραδέως εξελισσόμενοι και δύσκολα κάνουν μεταστάσεις σε άλλα τμήματα του σώματος, μερικοί είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και απειλητικοί για τη ζωή, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Στέισι Κένφιλντ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Η δρ Κένφιλντ και οι συνεργάτες της εξέτασαν κατά πόσον οι υγιεινές συνήθειες μπορούν να προστατεύσουν τους άνδρες από αυτούς τους καρκίνους, αναλύοντας στοιχεία από δύο μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 62.000 άνδρες, ηλικίας 40 έως 84 ετών.

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI), κατά την έναρξη των μελετών που διήρκεσαν περισσότερο από δύο δεκαετίες, κανένας εθελοντής δεν έπασχε από καρκίνο προστάτη.

Οι ερευνητές τούς βαθμολόγησαν με βάση τις απαντήσεις τους σε ερωτήματα που αφορούσαν έξι υγιεινές συνήθειες, δίνοντάς τους έναν βαθμό για καθεμία που υιοθετούσαν.

Οι έξι συνήθειες ήταν συστηματική γυμναστική που προκαλούσε εφίδρωση, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 30, αποφυγή του καπνίσματος επί τουλάχιστον 10 χρόνια, υψηλή κατανάλωση λιπαρών ψαριών, υψηλή κατανάλωση ντομάτας και χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεατικών. Εως το τέλος των δύο δεκαετιών, συνολικά 913 άνδρες είχαν εκδηλώσει επιθετικούς καρκίνους προστάτη και έχασαν τη ζωή τους.

Οπως έδειξε η ανάλυση όλων των στοιχείων, όσοι άνδρες έλαβαν πέντε ή έξι βαθμούς (δηλαδή ακολουθούσαν πέντε ή όλες τις υγιεινές συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της σκληρής προπόνησης) είχαν από 38% έως 68% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο προστάτη.

Αντίστοιχα, όσοι ακολουθούσαν μόνο τις διατροφικές υγιεινές συνήθειες και έτσι έλαβαν τρεις βαθμούς,διέτρεχαν από 30% έως 46% μικρότερο κίνδυνο επιθετικού καρκίνου, σε σύγκριση με όσους δεν ακολουθούσαν καμία.

Τον μεγαλύτερο αντίκτυπο, δε, είχε η σκληρή προπόνηση, κατά την δρα Κένφιλντ.

«Υπολογίσαμε ότι αν όλοι οι άνδρες φρόντιζαν έστω και μετά τα 60 τους να γυμνάζονται αρκετά σκληρά τουλάχιστον τρεις ώρες την εβδομάδα θα μειώνονταν κατά 34% τα κρούσματα επιθετικού καρκίνου προστάτη» είπε.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι μεμονωμένα η κατανάλωση τουλάχιστον επτά μερίδων ντομάτας την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 15%, η κατανάλωση μόλις μίας μερίδας λιπαρών ψαριών την εβδομάδα κατά 17% και η αποφυγή των επεξεργασμένων κρεατικών κατά 12%.

Αν, εξάλλου, όλοι οι άνδρες ακολουθούσαν πέντε ή όλες τις υγιεινές συνήθειες που εξετάστηκαν στη μελέτη, «θα αποτρεπόταν το τουλάχιστον 47% των επιθετικών καρκίνων προστάτη» τόνισε η δρ Κένφιλντ. Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου των ανδρών από καρκίνο στη Δύση. Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με την πλειονότητα των ασθενών να έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...