Αρχική | Υγεία | Άνδρας | «Κρυφή» ένδειξη διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία στα 40

«Κρυφή» ένδειξη διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία στα 40

24 Ιουλίου 2015
«Κρυφή» ένδειξη διαβήτη η στυτική δυσλειτουργία στα 40

Οι 40άρηδες και 50άρηδες άντρες που παρουσιάζουν στυτική δυσλειτουργία είναι πιθανό να πάσχουν από αδιάγνωστο τύπου 2 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Αναλύοντας στοιχεία από περισσότερους από 4.500 άνδρες ηλικίας άνω των 20 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα διαβήτη αυξανόταν από 1 στις 50 για όσους δεν είχαν στυτική δυσλειτουργία σε κατά μέσον όρο 1 στις 10 σε όσους είχαν.

Και τον μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ όλους διέτρεχαν όσοι είχαν ηλικία 40 έως 59 ετών, γράφουν στο τρέχον τεύχος της επιθεωρήσεως «Annals of Family Medicine».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξετάσουν εάν η στυτική δυσλειτουργία σχετίζεται με την αδιάγνωστη υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη και τύπου 2 διαβήτη.

Έτσι διαπίστωσαν ότι μόνο ο αδιάγνωστος τύπου 2 διαβήτης έπαιζε ρόλο, καθώς σε όλο το φάσμα των ηλικιών η συχνότητά του ήταν 11,5% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους συνομηλίκους του δίχως προβλήματα στύσεως.

Ειδικά στις ηλικίες 40-59 ετών, όμως, τα ποσοστά του ήταν 19% στους άντρες με στυτική δυσλειτουργία έναντι 3% στους άντρες δίχως αυτήν.

«Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία πρέπει να απευθύνονται στους γιατρούς τους και να ζητούν έλεγχο του σακχάρου τους», συνέστησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Σην Σκέλντον, ερευνητής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Με αυτό τον τρόπο μπορεί να προστατεύσουν την καρδιαγγειακή υγεία τους, δεδομένου ότι η στυτική δυσλειτουργία αποτελεί καλά τεκμηριωμένο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια αργότερα στη ζωή».

Η στυτική δυσλειτουργία συνήθως δεν αποτελεί πρώιμη επιπλοκή του διαβήτη, αλλά όψιμη, δεδομένου ότι προκαλείται από βλάβες στα νεύρα και επομένως χρειάζεται αρκετά χρόνια αδιάγνωστου διαβήτη για να αναπτυχθεί.

Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να απευθύνονται δίχως καθυστέρηση οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία σε ένα γιατρό.

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...