Αρχική | Υγεία | Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη των σπιτιών μας

Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη των σπιτιών μας

Χιλιάδες είδη μικροβίων ζουν στη σκόνη των σπιτιών μας

Η σκόνη των σπιτιών μας περιέχει κατά μέσον όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

Αναλύοντας δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια των ΗΠΑ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πληθυσμοί και τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων παρουσίαζαν μεγάλες διαφοροποιήσεις, αναλόγως με την τοποθεσία των σπιτιών, τα μέλη των οικογενειών και το αν διέθεταν κατοικίδιο ή όχι.

Παρότι η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους πρέπει να είναι ανάλογα και σε άλλες χώρες του κόσμου, ιδίως δυτικές.

«Ξέρουμε εδώ και δεκαετίες ότι συμβιώνουμε με μικρόβια. Αυτό που κάναμε ήταν να αποτυπώσουμε απλώς πόσα και τι είδη μικροβίων υπάρχουν σε διάφορα είδη νοικοκυριών», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Νόα Φάιρερ, αναπληρωτής καθηγητής Οικολογίας & Εξελικτικής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society B».

Όπως εξηγούν ο δρ Φάιρερ και οι συνεργάτες του, πήραν τα δείγματα πάνω από τις πόρτες των 1.200 σπιτιών, διότι αυτό είναι ένα σημείο που συχνά παραβλέπουμε όταν καθαρίζουμε.

Τα δείγματα αυτά υπέβαλλαν σε λεπτομερείς αναλύσεις για να βρουν όχι μόνο ολόκληρα τα διάφορα μικρόβια αλλά και θραύσματα του γενετικού τους υλικού.

Με αυτό τον τρόπο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μέσο σπίτι φιλοξενεί περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο ασπέργιλλος (Aspergillus), ο Penicillium (σ.σ. από αυτόν προέρχεται το αντιβιοτικό πενικιλλίνη), ο αλτερνάρια (Alternaria) και το φουζάριο (Fusarium).

Ωστόσο το μυκητιακό οικοσύστημα κάθε σπιτιού είναι διαφορετικό, διευκρίνισε ο δρ Φάιρερ.

«Οι περισσότεροι μύκητες που εντοπίσαμε προέρχονται από υπαίθριους χώρους, επομένως εισέρχονται στο σπίτι με τα ρούχα, τα παπούτσια ή από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες», είπε.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μύκητες σε ένα σπίτι εξαρτώνται από εκείνους που υπάρχουν έξω από αυτό, συνεπώς από την περιοχή όπου βρίσκεται».

Τα βακτήρια

Η ανάλυση αποκάλυψε επίσης την ύπαρξη χιλιάδων βακτηρίων. Ορισμένα από αυτά (π.χ. ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος) σχετίζονται συχνά με το ανθρώπινο δέρμα, ενώ άλλα (όπως το βακτηριοειδές και το βακτήριο του εντέρου faecalibacterium) σχετίζονται με τα κόπρανα.

Υπήρχαν επίσης διαφοροποιήσεις αναλόγως με τους ενοίκους κάθε σπιτιού.

«Τα σπίτια όπου κατοικούσαν μόνο γυναίκες είχαν διαφορετική χλωρίδα από αυτά όπου κατοικούσαν μόνο άνδρες, διότι υπάρχουν ορισμένα είδη βακτηρίων που απαντώνται συχνότερα στο γυναικείο σώμα και άλλα συχνότερα στο ανδρικό», εξήγησε ο δρ Φάιρερ.

«Η επίπτωση αυτής της διαφοράς ήταν εμφανής στην σκόνη των σπιτιών».

Τα κατοικίδια επίσης «αποτυπώνονταν» στη βακτηριακή χλωρίδα των σπιτιών. Μάλιστα η επίδρασή τους ήταν ισχυρότερη από κάθε άλλο παράγοντα (όπως η τοποθεσία του σπιτιού ή η αρχιτεκτονική του), γεγονός που εξέπληξε τους ασθενείς, όπως είπε ο δρ Φάιρερ.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να δουν αν και πόσο επηρεάζουν την υγεία όλ’ αυτά τα βακτήρια και οι μύκητες. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι τουλάχιστον στην περίπτωση των βακτηρίων πολλά από αυτά είναι ωφέλιμα και απαραίτητα για καλή υγεία.

TA NEA


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Η Disney έκανε πάλι το θαύμα της – Τα Χριστούγεννα φέτος τα έφερε ο πιο γλυκός πατριός

Η Disney έκανε πάλι το θαύμα της – Τα Χριστούγεννα φέτος τα έφερε ο πιο γλυκός πατριός

Η Disney καταπιάνεται με ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα στην πρώτη της διαφήμιση για τα Χριστούγεννα Η Disney με την καινούργια διαφήμιση που κυκλοφόρησε μας υπενθύμισε ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Η Disney έκανε πάλι το θαύμα της – Τα Χριστούγεννα φέτος τα έφερε ο πιο γλυκός πατριός
Η Disney καταπιάνεται με ένα δύσκολο κοινωνικό θέμα στην πρώτη της διαφήμιση για τα Χριστούγεννα Η Disney με την καινούργια διαφήμιση που κυκλοφόρησε μας υπενθύμισε ...  
Πόνος στο μαστό: δείτε κάποιες όχι και τόσο συνηθισμένες αιτίες
Εκτιμάται ότι δύο στις τρεις γυναίκες εμφανίζουν σε κάποια φάση της ζωής τους δυσφορία ή πόνο στο μαστό, ιδιαίτερα πριν την εμμηνόπαυση. Μέχρι κάποιο ...  
Δείτε τι μας συμβαίνει επειδή μικραίνει η διάρκεια της ημέρας
Υπάρχει μία διαταραχή, που κάνει την εμφάνισή της τον χειμώνα και για την οποία ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα, με αποτέλεσμα ...  
Κοροναϊός: Πώς η στοματική κοιλότητα συνιστά κύρια είσοδο του ιού
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις περιοχές όπου ο ιός μένει στο στόμα. Ερεύνησαν τους στοματικούς ιστούς με τα υψηλότερα επίπεδα ACE2, του υποδοχέα ...  
Αυτά είναι τα σημάδια ότι τρώτε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη εντοπίζεται σε πολλά τρόφιμα υπεράνω υποψίας, όπως τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Ωστόσο, τα φυσικά σάκχαρα σε αυτές τις υγιεινές τροφές ...