Αρχική | Υγεία | Οι κίνδυνοι από την αφυδάτωση

Οι κίνδυνοι από την αφυδάτωση

31 Ιουλίου 2015
Οι κίνδυνοι από την αφυδάτωση

Η αφυδάτωση του σώματος γίνεται όταν με οποιονδήποτε τρόπο υπάρχουν απώλειες υγρών που δεν αντικαθίστανται. Η συνηθέστερη αιτία που οδηγεί στην αφυδάτωση είναι η μεγάλη εφίδρωση, μόνη της ή σε συνδυασμό με έντονη άσκηση, ιδιαίτερα όταν η άσκηση λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον υψηλών θερμοκρασιών ή σε υψηλό υψόμετρο.

Ακόμα και όταν ένας άνθρωπος δεν πίνει αρκετό νερό μπορεί να παρουσιάσει φαινόμενα αφυδάτωσης. Επίσης οι εμετοί, η διάρροια και ο υψηλός πυρετός αποτελούν παθολογικές διαταραχές που οδηγούν σε αφυδάτωση.

Ολοι οι άνθρωποι μπορούν να πάθουν αφυδάτωση. Ομως, οι πλέον επιρρεπείς είναι οι γέροντες, τα μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από σοβαρές οργανικές παθήσεις, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, νεφροπάθειες, καθώς και οι υπερτασικοί ή οι διαβητικοί όταν λαμβάνουν διουρητικά.

Η αφυδάτωση, όταν είναι ήπια ή μέτρια, αντιμετωπίζεται με λήψη υγρών. Οταν η αφυδάτωση είναι σοβαρή, μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, σε εγκεφαλικούς σπασμούς, σε κώμα λόγω οιδήματος των εγκεφαλικών κυττάρων, σοβαρές ηλεκτρολυτικές διαταραχές και υποογκαιμικό σοκ. Το κώμα ή το σοκ μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Η σοβαρή αφυδάτωση χρειάζεται οπωσδήποτε νοσοκομειακή νοσηλεία. Το θερμό καλοκαίρι σε συνδυασμό με τυχόν άπνοια και υγρασία δημιουργεί συνθήκες αφυδάτωσης με εκδήλωση όλων των επιπλοκών της.

Ο καύσωνας

Στην αφυδάτωση οφείλονται οι επιπτώσεις του πραγματικού καύσωνα, ο οποίος στη δεκαετία του ‘80 μάς στοίχισε εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο συνδυάζει τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες της ατμόσφαιρας με υψηλή ατμοσφαιρική υγρασία και πλήρη άπνοια που διαρκούν επί σειρά ημερών.

Οταν αυτό το τρίπτυχο είναι ορατό, τότε και μόνο τότε θα πρέπει να διαπιστώνουμε την ύπαρξη καύσωνα, οπότε δικαιολογούνται και όλα τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο.

Οταν ενσκήψει πραγματικός καύσωνας, τότε δημιουργούνται συνθήκες αποπνικτικής ατμόσφαιρας και το θερμορρυθμιστικό σύστημα του ανθρώπου που βρίσκεται στον εγκέφαλο αρχίζει να απορρυθμίζεται.

Ο ιδρώτας του σώματος δεν εξατμίζεται εύκολα γιατί η μεγάλη υγρασία της ατμόσφαιρας δεν υποβοηθά την εξάτμιση και έτσι η θερμοκρασία του δέρματος και, κατ’ επέκταση, του σώματος δεν πέφτει αλλά αντιθέτως παραμένει υψηλή. Μάλιστα μπορεί να φθάσει τους 41οC. Η πλήρης απορρύθμιση του θερμορρυθμιστικού συστήματος δεν του επιτρέπει να πραγματοποιήσει την αγγειοδιαστολή των αγγείων του δέρματος με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται μέσα στο σώμα η θερμική ενέργεια.

Η απορρύθμιση του θερμορρυθμιστικού συστήματος είναι ιδιαίτερα καταφανής στα ηλικιωμένα άτομα, στα παιδιά καθώς και στους καταβεβλημένους από σοβαρές αρρώστιες οργανισμούς.

Ετσι, η εμφάνιση υψηλού πυρετού με συνοδό διανοητική σύγχυση σε περιόδους καύσωνα αποτελούν προάγγελο της θερμοπληξίας. Η εικόνα πολλές φορές συμπληρώνεται από εμετούς, γενικευμένη αδυναμία, υπόταση και ελάττωση της διούρησης.

Συμβουλές προστασίας

Ατομα που πάσχουν από νοσήματα όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και λαμβάνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα πρέπει να αποφεύγουν τις εξόδους από το σπίτι ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες και να συμβουλεύονται τον ιατρό τους προκειμένου να προσαρμόσουν τη δοσολογία των φαρμάκων τους σε συνθήκες καύσωνα.

Τα άτομα αυτά πρέπει να κατοικούν, εάν είναι δυνατόν, σε σπίτια που να διαθέτουν κλιματισμό και να κάνουν ντους πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ευαίσθητα αυτά άτομα πρέπει να πίνουν παγωμένο νερό, χυμούς φρούτων και να διατρέφονται με υγρές τροφές. Επίσης, όταν υποχρεώνονται να κυκλοφορήσουν στον δρόμο, πρέπει να είναι ντυμένα με άσπρα φαρδιά ρούχα ώστε το σώμα τους να διατηρείται δροσερό, αφού τα λευκά ρούχα δεν απορροφούν θερμότητα.

Η παρατεταμένη ηλιοθεραπεία μετά το θαλασσινό μπάνιο μπορεί να οδηγήσει σε θερμοπληξία, γι’ αυτό συνιστάται όλα τα ευαίσθητα άτομα μετά το κολύμπι να παραμένουν στον ήλιο μέχρις ότου στεγνώσει το σώμα τους.

Η πιστή εφαρμογή όλων αυτών των απλών μέτρων ελαχιστοποιεί την πιθανότητα θερμοπληξίας ακόμα και σε συνθήκες πραγματικού και όχι «τηλεοπτικού» καύσωνα.

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Σινεμά στα γρήγορα - Τι να προσέξετε και τι όχι το Σαββατοκύριακο

Σινεμά στα γρήγορα - Τι να προσέξετε και τι όχι το Σαββατοκύριακο

ΑΞΙΖΟΥΝ Revenge (Γαλλία, 2018) Θρίλερ της Κοραλί Φαρζά με την πανέμορφη Ματίλντα Λουτζ αποφασισμένη να εκδικηθεί τους τρεις άντρες που παραλίγο να την σκοτώσουν στην ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

''Έρωτα Θεέ και κλέφτη'': Ο Γιάννης Πλούταρχος οπτικοποίησε το νέο του single!
Ο Γιάννης Πλούταρχος μέσα από το νούμερο ένα album της χρονιάς «Πέρα απ’ τα μάτια μου» παρουσιάζει το video clip για το 3ο single ...  
5 συνήθειες των ακαταμάχητων γυναικών
Kατηγορήστε μας ως παλιομοδίτες που χρησιμοποιούμε τη λέξη «ακαμάχητη» -είναι αλήθεια πως είναι κάπως παλιακή, αλλά συμπυκνώνει το νόημα των επιθέτων «σέξι», «ελκυστικός» ...  
Εμπόδιο στη γονιμότητα το πρόχειρο φαγητό
Οι γυναίκες που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες την εβδομάδα χρειάστηκαν σχεδόν έναν μήνα επιπλέον για να καταστούν έγκυες Οι γυναίκες που τρώνε ...  
Eurovision 2018: Εντυπωσίασε η Γιάννα Τερζή στη δεύτερη πρόβα της με το «Όνειρό μου»
Για δεύτερη φορά ανέβηκε στη σκηνή στο Altice Arena της Eurovision η Γιάννα Τερζή, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «Όνειρό μου».     ...  
Η εξαντλητική καθημερινότητα (και) αυτής της μαμάς μέσα από 12 χιουμοριστικές φωτογραφίες
Πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να δείξουν πώς καταφέρνουν να τα συνδυάζουν όλα: να δουλεύουν, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να ...