Αρχική | Υγεία | Οι αλλεργίες της Άνοιξης - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι αλλεργίες της Άνοιξης - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

29 Μαρτίου 2015
Οι αλλεργίες της Άνοιξης - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ην άνοιξη κυριαρχούν η αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα και το άσθμα .Ένας στους 4 θα εμφανίσει κάποια αλλεργική πάθηση. Η αναπνευστική αλλεργία τείνει τις τελευταίες δεκαετίες να προσλάβει μορφή επιδημίας κυρίως στις χώρες του δυτικού κόσμου ( η νόσος των πολιτισμένων ;;; ).

Για παράδειγμα έχουν παρατηρηθεί μεταβολές την τελευταία 25ετία στη Σκωτία ,στη συχνότητα του άσθματος απο 4,1% στο 12%, της αλλεργικής ρινίτιδας απο 3,2% σε 11,9%.

Κύρια αιτία της εποχιακής αλλεργίας είναι οι γύρεις διαφόρων δένδρων και άλλων φυτών. Η γεωγραφική θέση και οι εκάστοτε κλιματολογικές συνθήκες επηρεάζουν σημαντικά την περίοδο και την ένταση των συμπτωμάτων στα ευαίσθητα άτομα. Απο τα δένδρα η σπουδαιότερη αλλεργιογόνος γύρη για τον Ελλαδικό χώρο είναι της ελιάς, του κυπαρισσιού και λιγότερο της λεύκας, του πεύκου, της ιτιάς, του πλάτανου.

Από τα φυτά η γύρη απο τα αγρωστώδη ( γρασίδια και δημητριακά ),της παριετάριας ( περδικάκι, κολιτσιδόχορτο, αγριοβασιλικός ) αλλά και του χηνοπόδιου ( λουβουδιά) , του πεντάνευρου ( αρνόγλωσσου). Επίσης τα άτομα με ευαισθησία στα ακάρεα της οικιακής σκόνης εμφανίζουν έξαρση των συμπτωμάτων τους την εποχή της άνοιξης, λόγω του πολλαπλασιασμού αυτών με μεγαλύτερους ρυθμούς.

Η διάγνωση γίνεται από τον Αλλεργιολόγο ιατρό μετά από λήψη ενός καλού ιστορικού, διενέργειας των αλλεργικών δερματικών δοκιμασιών ( tests ) και την αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων στο αίμα (RAST). Πρέπει να τονισθεί ότι οι δερματικές αλλεργικές δοκιμασίες είναι οι πιο αξιόπιστες ,οικονομικές, ασφαλείς και διεξάγονται σε όλες τις ηλικίες.

Η θεραπεία συνίσταται στο τετράπτυχο, αποφυγή, φαρμακοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ( εμβόλια ) και ενημέρωση-εκπαίδευση των ασθενών.

Η σύσταση προς τους ασθενείς με εαρινή αναπνευστική αλλεργία είναι όπως να έχουν κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού , του αυτοκινήτου, να αποφεύγουν τις κηπευτικές εργασίες ,να σκουπίζουν με ηλεκτρική σκούπα κλπ.

Η φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει πολλά αποτελεσματικά και χωρίς σημαντικές παρενέργειες φάρμακα τόσο προφυλακτικά όσο και ανακουφιστικά όπως τα νεώτερα αντιισταμινικά, τα αντιλευκοτριενικά, τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και κορτικοειδή κα.Η σωστή θεραπεία γίνεται όταν η αγωγή καθορίζεται από τον ειδικό γιατρό και ο ασθενής την ακολουθεί πιστά και όχι να γίνεται περιστασιακή, άτακτη και χωρίς επίβλεψη ,.

Η ειδική ανοσοθεραπεία με αλλεργικά εμβόλια αποτελεί τη μόνη αιτιολογική θεραπευτική αγωγή ,πρέπει να εφαρμόζεται με όλες τις προδιαγραφές και μόνο από τον ειδικό Αλλεργιολόγο. Η σωστή χρήση της ανοσοθεραπείας επηρεάζει σημαντικά την πορεία της αλλεργικής φλεγμονής, με όλα τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά επακόλουθα. Η ανοσοθεραπεία εφαρμόζεται από 50 και πλέον χρόνια ενώ διαρκώς βελτιώνεται ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερη.

Η κλασική ανοσοθεραπεία (χορήγηση του αλλεργικού εμβολίου με υποδόριες ενέσεις σε τακτά διαστήματα ) έχει δώσει θαυμάσια αποτελέσματα στην αλλεργική ρινίτιδα και στο εποχιακό αλλεργικό άσθμα, μειώνοντας τα συμπτώματα μέχρι και 80% στους περισσότερους ασθενείς. Πολύ καλά αποτελέσματα έχει και υπογλώσσια ανοσοθεραπεία ,με αλλεργικά εμβόλια σε σταγόνες . Ο ασθενής κάνει μόνος του την θεραπεία υπό την τακτική επίβλεψη του αλλεργιολόγου και σε ειδικές περιπτώσεις αποτελεί την απόλυτη ένδειξη.

Η ενημέρωση και εκπαίδευση των ασθενών είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή συνεργασία γιατρού και ασθενούς, την αντιμετώπιση των κρίσεων, την σωστή τήρηση της προληπτικής και φαρμακευτικής αγωγής.

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip
Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...  
H τάση στα παντελόνια που κάποτε μας έκανε να διστάζουμε τώρα έγινε η αγαπημένη μας
Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που το σετ της μόδας είχε εθιστεί στο χρωματιστό denim. Για πολύ καιρό, η προσοχή μας έχει ...  
«Fisherman’s Cap»: Από την Ύδρα στις παγκόσμιες πασαρέλες!
  Δυναμική εμφάνιση έκαναν φέτος τα καπέλα και ιδιαίτερα το λεγόμενο «Fisherman’s Cap» το οποίο θα συνεχιστεί να φιγουράρει και την καλοκαιρινή σεζόν. Οι ...  
Σχολικές Εξετάσεις: Συμβουλές «επιβίωσης» από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες μαθητές και μαζί μ’ αυτούς και οι οικογένειες τους δοκιμάζονται ψυχολογικά από τη διαδικασία των ενδοσχολικών και πανελλαδικών ...  
''Γαλακτοφέτες'' by Akis Petretzikis
Συστατικά Για το παντεσπάνι 3 αυγά 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 70 γρ. νερό ή υγρή σόδα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο 80 γρ. αλεύρι ...