Αρχική | Υγεία | Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

27 Φεβρουαρίου 2015
Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού... σε δύο χρόνια!

Η πρώτη μεταμόσχευση κεφαλιού (ή μάλλον η πρώτη ολική μεταμόσχευση σώματος) μπορεί κάλλιστα να γίνει το 2017, σύμφωνα με την ριζοσπαστική πρόταση ενός Ιταλού χειρουργού.

Ο δρ Σέρτζιο Καναβέρο, διάσημος νευροχειρουργός στην πατρίδα του και μέλος της Ομάδας Προηγμένης Νευροδιαμόρφωσης του Τουρίνο (TANG), εκτιμά ότι η μεταμόσχευση μπορεί να γίνει για να παραταθεί η ζωή ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστεί εκφύλιση των μυών και των νεύρων τους ή πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο.

Ο ιταλός χειρουργός δημοσιεύει στην επιθεώρηση «Surgical Neurology International» άρθρο, με το οποίο εξηγεί πως μπορεί να γίνει η κεφαλοσωματική αναστόμωση (Cephalosomatic anastomosis - CSA), όπως αποκαλεί τη συγκεκριμένη μεταμόσχευση.

Ο μεγάλος σκόπελος είναι πως θα συνδεθεί ο νωτιαίος μυελός, ούτως ώστε οι ασθενείς να μην απομείνουν τετραπληγικοί.

Όπως εξηγεί, το κεφάλι του δέκτη και το σώμα του δότη θα καταψυχθούν κατά την έναρξη της διαδικασίας, για να παραταθεί ο χρόνος επιβίωσης των κυττάρων δίχως οξυγόνο.

Οι ιστοί του αυχένα θα διαχωριστούν και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία θα ενωθούν με μικροσκοπικούς σωλήνες.

Στη συνέχεια, θα κοπεί ο νωτιαίος μυελός και το κεφάλι του δέκτη θα μεταφερθεί στο σώμα του δότη. Οι άκρες του νωτιαίου μυελού θα ενωθούν μεταξύ τους με μία χημική ουσία που λέγεται πολυαιθυλενική γλυκόλη και ενθαρρύνει την ανάμιξη του λίπους μέσα στις κυτταρικές μεμβράνες.

Στη συνέχεια, ο δέκτης θα μπει σε τεχνητό κώμα για περίπου τέσσερις εβδομάδες, ώστε να μην κινηθεί όσο καιρό θα χρειαστούν για να επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα.

Ο δρ Καναβέρο γράφει ότι πιστεύει πως ο ασθενής θα μπορεί να κινείται και να νιώθει το πρόσωπό του όταν ξυπνήσει, θα μιλάει με την ίδια φωνή και θα μπορεί να περπατάει μέσα σε ένα χρόνο.

Ο ιταλός γιατρός πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα της ολικής μεταμόσχευσης σώματος το 2013.

Σε πειραματικό επίπεδο, η πρώτη επιτυχημένη τέτοιου είδους μεταμόσχευση έγινε σε πιθήκους το 1970 στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλήβελαντ, στις ΗΠΑ.

Ο δέκτης του μοσχεύματος έζησε για εννέα ημέρες, αλλά το ανοσοποιητικό του σύστημα τελικά απέρριψε το κεφάλι.

Ο δρ Καναβέρο θα παρουσιάσει την εργασία του στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογικών & Ορθοπεδικών Χειρουργών (AANOS), που θα διεξαχθεί στα μέσα Ιουνίου στο Μαίρυλαντ.

Πηγή: ygeia.tanea.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...