Αρχική | Ελεύθερος Χρόνος | Ταξίδια | Επιστροφή στα Ζαγοροχώρια

Επιστροφή στα Ζαγοροχώρια

16 Νοεμβρίου 2014
Επιστροφή στα Ζαγοροχώρια

ίναι από τους τόπους όπου θέλεις (και αξίζει τον κόπο) να έρχεσαι και να ξανάρχεσαι, κάθε εποχή του χρόνου. Σαράντα και πλέον πανέμορφα πετρόχτιστα χωριά στην ορεινή και δυσπρόσιτη Ηπειρο, με λίγους, επίμονους και αυθεντικά φιλόξενους οικοδεσπότες. Στο οδοιπορικό που ακολουθεί σας ξανασυστήνουμε το Κεντρικό και το Δυτικό Ζαγόρι.

Αετός σε χαμηλή πτήση διασχίζει ξαφνικά κάθετα μπροστά μας το δρόμο. Φτάνοντας στο Μονοδένδρι, παίρνουμε αμέσως το μονοπάτι για τη Μονή Αγίας Παρασκευής και για το μπαλκονάκι της με θέα στο επιβλητικό φαράγγι του Βίκου. Συνεχίζοντας, σύρριζα στους κάθετους απόκρημνους βράχους με τις σπηλιές, έρχεται η πρώτη γερή τζούρα καθαρού ζαγορίσιου αέρα. Κάπου εδώ πιο πάνω ίσως έχει τη φωλιά του ο αετός που μας υποδέχτηκε στο Κεντρικό Ζαγόρι.

Στη Ριζάρειο Σχολή Χειροτεχνίας του χωριού, οι γυναίκες δουλεύουν με απίστευτη λεπτομέρεια τα έργα τους στον αργαλειό. Οι λίγοι, τέτοια εποχή, τουρίστες κάνουν μια στάση για τη φημισμένη ζαγορίσια πίτα στις ταβέρνες της πλατείας, κάτω από πελώρια πλατανόκλαδα. Εμείς συνεχίζουμε απτόητοι την αναζήτηση σημείων με ωραία θέα στον Βίκο παίρνοντας το δρόμο για Οξυά, άλλο ένα απόκρημνο μπαλκόνι του φαραγγιού, που σίγουρα δεν συνιστάται  σε όσους έχουν υψοφοβία. Ο γαϊδαράκος της Οξυάς μόλις συναντήθηκε με την ολοκαίνουργια «μπέμπα» του Αυστροϊρανού Martin Tayyab, που κάνει το πρώτο της road trip από Βιέννη προς Συρία. Η χαρά του φωτογράφου! Οπως και όλη η περιοχή, που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Παρωραία. Ζαγόρι λέγεται από τον 6ο αιώνα, οπότε κατέβηκαν οι Σλάβοι, και σημαίνει «ο τόπος πίσω από το βουνό». Ο τόπος πίσω από το όρος Μιτσικέλι της Πίνδου για την ακρίβεια, ένα σύμπλεγα απίθανου τοπίου και πετρόχτιστων χωριών με πολύ γερές αντιστάσεις αισθητικά στο πέρασμα αιώνων.

Πέτρα πάνω στην πέτρα

Τα χωριά του στέκουν άψογα μέσα στο τοπίο, ενώ οι σκεπές των σπιτιών αντιγράφουν αριστοτεχνικά το φυσικό πέτρινο δάσος. Τα Κεντρικά Ζαγοροχώρια έχουν διατηρήσει μια σπάνια ομοιομορφία, που τους δίνει χαρακτήρα. Αποκορύφωση το μικρό Δίλοφο. Μπορεί να γυρίστηκαν στο Μονοδένδρι σκηνές από την «Αναπαράσταση» του Αγγελόπουλου, σήμερα όμως είναι το Δίλοφο που μοιάζει να ακροβατεί ανάμεσα σε ένα γοητευτικό κινηματογραφικό σκηνικό και σε έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Μόλις 10 οι κάτοικοί του το χειμώνα, ανάμεσά τους και ένα μόνο παιδάκι, που μαθαίνει να σκαλίζει τον κήπο δίπλα στη μητέρα του. Τα περισσότερα από τα χωριά του Κεντρικού Ζαγορίου ζουν με μόλις 10 μόνιμους κατοίκους.

Δύσκολο να τιθασεύσεις έναν τόσο δυνατό, συχνά βραχώδη και απόκρημνο, τόπο. Από τον 17ο αιώνα, οι Ζαγορίσιοι ταξίδεψαν πολύ ως μετανάστες σε Αίγυπτο, Ρωσία και χώρες της Ανατολής για να επιδοθούν στο εμπόριο. «Μπορεί εξωτερικά τα σπίτια να έχουν αυστηρή αισθητική και ομοιομορφία, αλλά το εσωτερικό τους έχει πολλά ξενόφερτα στοιχεία, έντονα χρώματα, έπιπλα κ.λπ.», όπως μας εξηγεί ο Διονύσης Στεφάνου στην Ελάτη. «Εδώ έμεναν κυρίως τα γυναικόπαιδα». Μέσα στη δυσκολία του τόπου, αντιλήφθηκαν προφανώς νωρίς πόση ανάγκη έχουν ο ένας τον άλλο και έχτισαν τα χωριά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν οπτική επαφή μεταξύ τους. Από Ανω Πεδινά βλέπεις λίγο Ελάτη, ενώ το Καπέσοβο, που είναι ψηλά, βλέπει Δίλοφο, Δίκορφο, Μάνεση, Ελάτη, Μονοδένδρι, Βίτσα!

Πλατείες με αιωνόβια πλατάνια, πέτρινα σοκάκια, άναρχη βλάστηση γύρω τους, κοπάδια πρόβατα και αγελάδες να διακόπτουν την πορεία σου από τα Ανω Πεδινά στη Βίτσα και από το Καπέσοβο στους Κήπους. Αλογα που έχουν βγει για ελεύθερη βοσκή, υπενθυμίζοντας πως εδώ είναι Ζαγόρι και τους ρυθμούς επιβάλλουν η φύση και τα πλάσματά της.

Ευεργέτες, τσίπουρο και rafting

Συνεχίζουμε προς Αρίστη και Δυτικό Ζαγόρι. Στενοί φιδίσιοι δρόμοι, απόκρημνες κορυφές από πέτρα, οι περίφημοι «πύργοι» της Αστράκας, ρίζες αιωνόβιων πλατάνων απλωμένες στις όχθες του Βοϊδομάτη. Και όλα αυτά τέτοια εποχή παίζουν κρυφτό, σκεπασμένα συχνά με μια πυκνή ομίχλη, που κάνει το τοπίο ακόμη πιο μαγικό.

Κάθε Ζαγοροχώρι είχε έναν τουλάχιστον ευεργέτη. Ανάμεσά τους οι αδελφοί Ριζάρη, ο Γεώργιος Γεννάδιος, ο Νεόφυτος Δούκας και άλλοι πολλοί, που πάντα επέστρεφαν για να χτίσουν σχολεία, γέφυρες, βρύσες. Καθένα από τα φημισμένα γεφύρια έχει πίσω του θαυμάσιους τεχνίτες και πάντα κάποιον γενναιόδωρο χορηγό.

Σήμερα το Ζαγόρι έχει καθαρά τουριστική ταυτότητα. Οσοι από τους κατοίκους του ασχολούνται συγχρόνως με τη γη και τα ζώα προσθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πηγαία φιλόξενη ατμόσφαιρα, αγνά τοπικά προϊόντα, μπουκάλια λικέρ που ωριμάζουν δεμένα πάνω σε κολόνες της αυλής, αγριολούλουδα στα βάζα και αγριομανίταρα από τα δάση για να βγει ο χειμώνας. Και τσίπουρο, φυσικά, από τις τοπικές ποικιλίες Ντεμπίνα και Ροδίτη, που ρέει άφθονο και παράγεται σε κάθε σπίτι του χωριού. «Και μια γιαγιά που ζει μόνη της θα φτιάξει το τσίπουρό της», λέει ο Σπύρος Τσουμάνης στο Πάπιγκο. «Μπορεί, βέβαια, να μαζευτεί η γειτονιά και να “εξατμιστεί” όλο την πρώτη μέρα, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα».

Δεν θα ξεχάσω σε κάποια άλλη γειτονιά του Ζαγορίου τη γλυκύτατη 80χρονη κυρία Τρωάδα να προσπαθεί να διακόψει τους δημοσιογραφικούς, φρενήρεις κάποιες φορές, ρυθμούς μας για ένα γλυκό του κουταλιού. Το δοκίμασα τελικά στο πόδι. Και είχε όλη τη φροντίδα των παραδοσιακών κερασμάτων. Ιουλία, Κλεονίκη, Γαλάτεια είναι επίσης αρχαιοελληνικά ονόματα που έχουν μείνει ζωντανά σε αυτόν τον τόπο.

Και εδώ, στο Δυτικό Ζαγόρι, τα χωριά διατηρούν πάλι οπτική επικοινωνία το ένα με το άλλο. Η Αρίστη βλέπει το Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο. Μήλον της έριδος ανάμεσά τους η πέτρινη γέφυρα που τα συνδέει. Η γέφυρα της Αρίστης για τους μεν, καθώς είναι πιο κοντά στο δικό τους χωριό, η γέφυρα του Πάπιγκου για τους δε, εφόσον χτίστηκε με δωρεά Παπιγκιώτη. Εκεί, στη γέφυρα Αρίστης - Πάπιγκου (όπως αποφασίσαμε να τη λέμε για να τα έχουμε καλά με όλους), συναντάμε τον Γιώργο Πουλόπουλο για rafting στον ονειρικό Βοϊδομάτη. Με το παραμικρό αεράκι τα φύλλα πλατάνων πετούν γύρω μας, πριν καταλήξουν στη φθινοπωρινή όχθη προς αποσύνθεση. Τριγύρω πετούν επίσης νεροκότσυφες και τσαχπίνες σουσουράδες. Η περιγραφή μιας άλλης διαδρομής μέχρι τις πηγές του ποταμού μάς κάνει να ζηλεύουμε. Μονοπάτια μέσα σε πεύκα, έλατα, βελανιδιές, οξιές περιμένουν όποιον ξεκινήσει για river trekking ή απλή πεζοπορία. Σπάνια κάποιοι μπορεί να επιδίδονται σε νυχτερινό rafting, προφανώς μόνο οι πραγματικά τολμηροί!

«Χωρίς σήμα»

Το Ζαγόρι σηκώνει πολύ περπάτημα. Είτε για μανιταροβόλτες είτε για ολοήμερη σχεδόν εξαφάνιση στο φαράγγι του Βίκου, εκεί όπου ούτε το κινητό δεν πιάνει. Σε μια πιο σύντομη, «χωρίς σήμα» πεζοπορία, στις Κολυμπήθρες, συναντάμε 120 δασκάλους από τη Σουηδία που έχουν έρθει με... τις ευλογίες του σουηδικού Δημοσίου να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. «To fill up our energy», λέει ο Claude Pauchard, διακόπτοντας για λίγο τη φόρμα tai chi που εξασκεί, για να συμπληρώσει: «Αυτό το είδος τουρισμού θα πρέπει να αναπτυχθεί!». Εχει αισθητική το Ζαγόρι και αναπτύσσεται με ήπιο τρόπο, ο οποίος σέβεται το περιβάλλον, το χώρο και την πολιτισμική κληρονομιά.

Μια αστείρευτη κληρονομιά, με τον Θουκυδίδη και άλλους αρχαίους ημών προγόνους να απεικονίζονται δίπλα σε αγίους, όπως σε εκκλησία του Τσεπέλοβου, με αξεπέραστα τριήμερα πανηγύρια, αρχιτεκτονική άξια που χρήζει μελέτης και τόσα σημαντικά πολιτισμικά στοιχεία, που είναι αδύνατον να στριμωχθούν σε ένα ταξιδιωτικό κείμενο.

Λίγες μέρες στα Ζαγοροχώρια αρκούν για να πάρεις μια καθαρή τζούρα αέρα, να δραπετεύσεις για λίγο από τον πολιτισμό του τσιμέντου και να επιτρέψεις στις αισθήσεις σου να απογειωθούν. Σίγουρα δεν αρκούν για να γνωρίσεις το αστείρευτο Ζαγόρι, το οποίο απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα ή, ακόμη καλύτερα, πολλές επιστροφές κάθε εποχή του χρόνου. Στους δικούς μας καλούς λόγους για επιστροφή ανήκουν η πεζοπορία στο φαράγγι του Βίκου και εκείνη που οδηγεί στη μοναδική Δρακόλιμνη, βόλτα στο Βραδέτο, όπως και όλο το Ανατολικό, αξεπέραστο από φυσική ομορφιά, Ζαγόρι!

Μετάβαση

Με το αυτοκίνητό σας, μέσω Ρίου - Αντιρρίου, θα χρειαστείτε το λιγότερο 6 με 6½ ώρες. Φτάνοντας στα Ιωάννινα, καλό θα ήταν να εφοδιαστείτε με βενζίνη. Πρατήριο θα βρείτε μόνο στο Καλπάκι και κοντά στην Ελάτη.

Διαμονή

ΔΥΤΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Aristi Mountain Resort (Τ/26530-41.330, www.aristi.gr). Χτισμένο πάνω από το χωριό της Αρίστης, δένει αρμονικά με το τοπίο, σαν ένα φιλόξενο μικρό χωριό που προσφέρει διακριτική πολυτέλεια, αυτονομία, ωραία θέα από τα δωμάτια και από τα κομψά, άνετα σαλόνια του κεντρικού κτιρίου, με τη ζεστή ατμόσφαιρα. Τη διαμονή σας θα συνοδεύσουν το πλουσιοπάροχο πρωινό και οι όμορφοι χώροι με τζακούζι, πισίνα και υπηρεσίες wellness, που συμπεριλαμβάνονται στις τιμές! Επιπλέον, το εξαιρετικό εστιατόριο «Salvia» λειτουργεί εντός του resort. Ανάλογα με την περίοδο, το δίκλινο αρχίζει από 90 ευρώ.
Astra Inn (Τ/26530-42.108, www.astra-inn.gr). Εξι αυτόνομα σπίτια στο Μεγάλο Πάπιγκο, όλα με τζάκι, ξύλο και λιτή, όμορφη αισθητική, που σε κάνουν να νιώθεις με έναν σύγχρονο τρόπο πως είσαι σε χωριό. Πρωινό με αγνά προϊόντα της οικογένειας και αυθορμητισμός στο καλωσόρισμα. Από 65 ευρώ το δίκλινο έως 120 ευρώ η δίχωρη κατοικία.
Παπαευαγγέλου (T/26530-41.135, www.hotelpapaevagelou.gr). Με εκπληκτική θέα στην Αστράκα, ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο στο Μεγάλο Πάπιγκο, όπου η πέτρα, το ξύλο και η αυθεντική φιλόξενη διάθεση θα σας κάνουν να αισθανθείτε το Ζαγόρι δικό σας. Πλήρως εξοπλισμένα studios, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. 75 - 90 ευρώ το δίκλινο.
Gamila Rocks (T/26530-41.070, www.gamilarocks.com). Πέτρινο, παραδοσιακό και φιλικό ξενοδοχείο στην Αρίστη, με μια νότα βρετανικής αισθητικής στη διακόσμησή του. Παροχές όπως εξωτερικό τζακούζι, ενδιαφέρον κελάρι με επιλεγμένες ετικέτες και δωμάτιο με μπιλιάρδο. Από 75 ευρώ το δίκλινο έως 160 ευρώ η σουίτα.
Οικίες Αρτσίστας (Τ/26530-41.908, www.artsista.gr). Συγκρότημα κεντρικά στην Αρίστη με 4 σπίτια και 6 δωμάτια σχεδιασμένα με μεράκι από τον ιδιοκτήτη. Ξύλο, ανοιχτό τζάκι, άνετα ντους και τζακούζι συνδυάζονται με όμορφες αυλές και ωραία θέα στους επιβλητικούς βράχους της Αστράκας. Από 70 ευρώ το δίκλινο έως 220 ευρώ το σπίτι των 80 τ.μ.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΖΑΓΟΡΙ

Kipoi Suites (T/26530-71.995, www.kipisuites.gr). Δύο πολύ προσεκτικά ανακαινισμένα πέτρινα ζαγορίσια κτίσματα συνδυάζονται άψογα με πλούσιες παροχές και σύγχρονη, άνετη και ιδιαίτερη αισθητική εσωτερικά. Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του ξενοδοχείου, ένα πολύ καλά ενημερωμένο κελάρι με αποκλειστικά ελληνικές ετικέτες, απολαυστικές βραδιές οινογνωσίας και, φυσικά, το προσεγμένο πλουσιοπάροχο πρωινό με χυμούς από άγρια μούρα και αχλάδια της αυλής μέχρι ζαγορίσιες σπιτικές πίτες και επιλεγμένα αλλαντικά. Από 100 έως 210 ευρώ ανάλογα με την περίοδο.
Zagori Suites (T/26530-71.076, www.zagorisuites.gr). Υπερ-εξοπλισμένες μεζονέτες και σουίτες στη Βίτσα, με κλασική επίπλωση, τζάκι, διπλά μπάνια, τζακούζι, πλήρως εξοπλισμένες κουζίνες και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε ακόμη και για διαμονή μηνών. Ιδανικές για οικογένειες και παρέες. Από περίπου 40 ευρώ το άτομο.
Πρίμουλα (T/26530-71.133, 6972-205.881, www.primoula.gr). Boutique hotel σε όμορφα αναπαλαιωμένο αρχοντικό στα Aνω Πεδινά, με ανάλαφρη αισθητική και ρετρό πινελιές. Σουίτες, μεζονέτες και δωμάτια με μικρά κάποιες φορές μπάνια, που όμως σύντομα θα αντισταθμίσουν το εξωτερικό τζακούζι και οι ιδιαίτεροι χώροι spa. 75 - 120 ευρώ το δίκλινο και 130 - 170 οι σουίτες.
Πύρρειον (Τ/26530-71.141, www.pirrion.gr). Πολύ άνετο και προσεγμένο ξενοδοχείο στα Aνω Πεδινά, με θέα στο χωριό, μεγάλα δωμάτια και ανετότατα στρώματα, κάποια μπάνια με τζακούζι, ενεργειακό τζάκι σε πέντε από τα δωμάτια, δικό του εστιατόριο και ευχάριστο lounge. Από 80 ευρώ το δίκλινο.
Amaryllis (T/26530-71.132, www.amaryllis-house.gr). Αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα στα Aνω Πεδινά, με αισθητές γαλλικές και βρετανικές επιρροές στη διακόσμηση, εσωτερική αυλή, μεγάλα ανοιχτά τζάκια, πλούσιο ζαγορίσιο πρωινό, σπιτικά λικέρ και γλυκά του κουταλιού. Από 80 ευρώ το δίκλινο.

* Oλα τα παραπάνω και κάποια ακόμη πολύ καλά καταλύματα θα βρείτε στο δίκτυο ZEN (www.z-e-n.gr). Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν πολλοί ακόμη εξαιρετικοί ξενώνες, όπως ο Θουκυδίδης στο Καπέσοβο (thoukididis.gr), και πολύ καλά ξενοδοχεία, όπως το Μικρό Πάπιγκο… 1700 (www.mikropapigo.gr) στο ομώνυμο χωριό, αλλά και απλά ενοικιαζόμενα δωμάτια σε πολύ καλές τιμές.

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com

Φαγητό

Στα Ριζά (Τ/26530-71.550, elatistariza@yahoo.gr). Ενα πολύ προσεγμένο εστιατόριο με ζαγορίσια αισθητική και αίσθηση θαλπωρής και ακόμη πιο προσεγμένη κουζίνα με πιάτα όπως προβατίνα στο λαδόχαρτο και βλάχικο, δηλαδή αρνάκι με σάλτσα γιαουρτιού. Αξίζει από μόνο του για να σας φέρει στα Ριζά. Ανοιχτά μέχρι αργά το απόγευμα.
Astra (T/26530-42.108, www.papigo.com). Εστιατόριο στο Πάπιγκο, δίπλα στον ομώνυμο ξενώνα, με απλή, ανάλαφρη αισθητική, ένα ζεστό τζάκι και μια όμορφη αυλή. Ξεχωρίζει για τις πρώτες ύλες -κρέας από τον Σαρακατσάνο πατέρα, λαχανικά από το μποστάνι, δικό τους τσίπουρο και άγρια μανιτάρια από τα γύρω βουνά- αλλά και για τη σπιτική μαγειρική.
Κανέλα και Γαρύφαλλο (Τ/26530-71.671, 6948-513.652,  vassilykatsoupas@yahoo.gr). Θεματικό εστιατόριο στη Βίτσα, με έμφαση στα μανιτάρια, άγρια και καλλιεργήσιμα από τον ιδιοκτήτη. Θα τα βρείτε σε κάθε πιθανή εκδοχή, όπως μαγειρεμένα με χόρτα και αμύγδαλα, σε ριζότο, πίτες, σαλάτες, αλλά και ως γλυκό του κουταλιού ή σε λικέρ. Διάφορα άλλα ενδιαφέροντα πιάτα και μια όμορφη ζεστή αίθουσα θα συνοδεύσουν τη γευστική αυτή εμπειρία.
Salvia (T/26530-41.330, www.aristi.eu). Στο κομψό όσο και άνετο εστιατόριο του Aristi Mountain Resort με θέα στο χωριό της Αρίστης θα δοκιμάσετε πιάτα όπως αγριογούρουνο και άλλα κυνήγια των γύρω βουνών με άρωμα του τοπικού βότανου σάλβια, ζαγορίσιες χειροποίητες πίτες και άλλα εκλεπτυσμένα εδέσματα σε πιάτα ευρωπαϊκών επιρροών. Τη γευστική εμπειρία του Salvia θα απογειώνει η επιλεγμένη λίστα κρασιών.
Εν Αρίστη (Τ/26530-42.103, www.artsista.gr). Καφέ-εστιατόριο στην πλατεία της Αρίστης με ζωγραφιστά ταβάνια και άλλα ζαγορίσια διακοσμητικά στοιχεία. Ελληνική κουζίνα, σπιτικές πίτες, ντόπιο τσίπουρο και έμφαση
στη μουσική.

Δραστηριότητες

Alpine Zone (Τ/26510-23.222, 6974-659.999, www.alpinezone.gr). Με 17 χρόνια εμπειρίας και εξειδίκευσης στην Πίνδο, η εταιρεία οργανώνει πεζοπορίες, rafting για αρχάριους αλλά και έμπειρους, απαιτητικούς λάτρεις των ποταμών, κωπηλασία, ιππασία, εκδρομές με 4x4, αλεξίπτωτο πλαγιάς και όποια άλλη δραστηριότητα στη φύση θελήσετε να οργανώσουν για εσάς και την παρέα σας.
Trekking Hellas Ηπείρου (Τ/26510-71.703, 6977-010.060, www.trekking.gr, epirus@trekking.gr). Eτοιμη να οργανώσει τη γνωριμία σας με το ανεξάντλητο Ζαγόρι, η έμπειρη ομάδα από γνήσιους φυσιολάτρες της γνωστής εταιρείας θα σας μυήσει στο rafting, στο trekking και στο river trekking, στη γνωριμία με το φαράγγι του Βίκου, σε ποδηλασία μέσα σε βουνά και μέσα από ποτάμια και όποια άλλη περιπλάνηση ή δραστηριότητα στη φύση μπορείτε να φανταστείτε.

Αγορές

Στα Ζαγοροχώρια σίγουρα δεν πάει κανείς για αγορές. Ωστόσο, ενδιαφέρον έχουν τα υφαντά και διάφορα άλλα είδη της Ριζαρείου Σχολής Χειροτεχνίας (Τ/26530-71.382, 71.119, www.rizarios.gr) στο Μονοδένδρι. Μπορείτε να κάνετε τις παραγγελίες σας και διαδικτυακά από την ιστοσελίδα της σχολής. Επίσης, από τη Στέρνα στο Καπέσοβο μπορείτε να προμηθευτείτε πεντανόστιμα γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες από φρούτα και καρπούς της περιοχής, τσίπουρο, λικέρ, κρασί, βότανα και αποξηραμένα μανιτάρια, ακόμη και χειροποίητα κοσμήματα.

Tip

Φροντίστε να έχετε μαζί σας χρήματα, γιατί δεν υπάρχει κανένα ΑΤΜ σε όλο το Κεντρικό και το Ανατολικό Ζαγόρι. Εφοδιαστείτε επίσης από πριν με είδη πρώτης ανάγκης και υγιεινής.


kathimerini.gr

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    To Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών και οι Έλληνες ταξιδιώτες έχουν ήδη κάνει τις αεροπορικές τους κρατήσεις για Ελλάδα και εξωτερικό, αποκαλύπτοντας τις ...
  • image

    Επικρατεί αναβρασμός. Αμπέλια γεμάτα εργάτες και οικογένειες με ψάθινα καπέλα και ποδιές, που μαζεύουν προσεκτικά τα παραφορτωμένα τσαμπιά. Τα τοποθετούν σε τεράστια πλαστικά ...
  • image

    Στις 12 Ιανουαρίου 2016 μια βομβιστική επίθεση στην πλατεία Σουλτάν Αχμέτ συγκλόνισε την Κων/πολη. Ο δράστης φέρεται να ήταν οπαδός του ΙΚ. Ήταν ...

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...