Αρχική | Ελεύθερος Χρόνος | Κινηματογράφος | Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

21 Ιανουαρίου 2017
Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

«Η σχέση μου με το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση πάθους, είμαι ταγμένη σε αυτό» εξηγεί η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο in.gr.

Το Φεστιβάλ ανοίγει για τρίτη χρονιά τις πύλες του με ημερομηνία έναρξης την 20η Ιανουαρίου. Πέρα από την Καλαμάτα, η οποία αποτελεί το βασικό κορμό, το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και στη Σπάρτη, στο Άργος, στο Γύθειο και στην Αμαλιάδα. «Πέρυσι συμμετείχε και η Σκάλα Λακωνίας, ενώ την πρώτη χρονιά και η Τρίπολη. Οι σταθεροί υποστηρικτές, που το έχουν υιοθετήσει και το θέλουν, είναι η Αμαλιάδα και το Άργος».

Η Τζίνα Πετροπούλου σπούδασε αρχαιολογία και συνέχισε στον Καναδά με σπουδές πάνω στην έρευνα και στη σκηνοθεσία εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, το οποίο ανοίγει τους ορίζοντες και ευαισθητοποιεί. «Είναι ένα εύκολο βιβλίο, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, σε ‘βάζει’ σε άλλους κόσμους» επισημαίνει η ίδια.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό», που αποτελεί και το μεγάλο αφιέρωμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην εκπαιδευτική ζώνη με θεματικές όπως η αρχαιολογία και η πολιτιστική κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικολογία.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι μια πρωτοβουλία της κ. Πετροπούλου. Η ίδια το έχει οραματιστεί, το έχει επιχειρήσει και στήσει, με πολλή αγάπη και προσπάθεια. Είναι το δικό της «παιδί». Αυτή είναι η τρίτη χρονιά του. «Την πρώτη χρονιά ήρθα σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους εδώ στην Καλαμάτα που ενδιαφέρονταν για τον κινηματογράφο και κάναμε το πρώτο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Στη συνέχεια, η συνεργασία αυτή διεκόπη και το συνέχισα εγώ. Έτσι, το εγχείρημα μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου».

Το δρώμενο ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. «Είναι και ο μοναδικός φορέας από τον οποίο μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε κάποια χρήματα», τονίζει η κ. Πετροπούλου, ενώ υπογραμμίζει την απουσία της κρατικής βοήθειας και ενίσχυσης. «Η περιφέρεια θέλει μεν να βοηθήσει, αλλά έχουν αλλάξει οι νόμοι και δε μπορεί. Δε μπορεί να μη μπορείς όμως. Ευτυχώς έτυχε αυτό το πρόγραμμα, αλλιώς δεν ξέρω πως θα τα καταφέρναμε».

Παράλληλα, υπήρξαν κάποιες χρηματικές χορηγίες, οι οποίες θα δοθούν στο νικητή του βραβείου για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 50 διεθνή ντοκιμαντέρ και 25 ελληνικά. Τα 41 διεθνή θα πραγματοποιήσουν και πανελλήνια πρεμιέρα. Οκτώ ταινίες πραγματεύονται αποκλειστικά το προσφυγικό και έρχονται από Γερμανία, Αγγλία, Τουρκία. «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, καθώς θα έχουμε κοντά μας γύρω στους 22 σημαντικούς ξένους σκηνοθέτες και γύρω στους 18 με 20 Έλληνες».

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διεξαχθεί και φωτογραφική έκθεση με τίτλο I have a dream. Ουσιαστικά, μέσα από πορτραίτα παιδιών προσφύγων, θα υπάρχουν λεζάντες με τη μαρτυρία τους και τα όνειρά τους. «Ακόμη, στην εκπαιδευτική ζώνη θα έχουμε προβολές ταινιών με αυτή τη θεματική. Στις 27 Ιανουαρίου, μάλιστα, μετά την προβολή της ταινίας Ketermaya του Βρετανού Lucas Jedrzejak, θα συνδεθούμε μέσω skype με προσφυγικό καταυλισμό παιδιών στο Λίβανο. Τα εδώ παιδιά θα συνομιλήσουν με τα εκεί παιδιά και αυτό θα είναι μια πολλή όμορφη εμπειρία και για εκείνα, αλλά και για εμάς», αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Κάθε παιδί έχει δικαιώματα, ανεξάρτητα από το που ζει ή το που κατάγεται. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην προστασία και στην επιβίωση. Ωστόσο, τα αυτονόητα αυτά δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά. Χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες φεύγουν από τη Συρία και από άλλες χώρες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κι ελπίζοντας σε ένα μέλλον. Η ζωή, όμως, δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και τα παιδιά αυτά γίνονται «πιόνια» των εκάστοτε πολιτικών παιχνιδιών και κοινωνικών συμφερόντων. Πάνω σε αυτό τον άξονα θα κινηθεί και η προαναφερθείσα συζήτηση.

Παρά τις δυσκολίες της Ελλάδας του 2017, η κ. Τζίνα Πετροπούλου αγαπά πολύ αυτό που κάνει, γι αυτό άλλωστε και το προσπαθεί, ξεπερνώντας τα εμπόδια. Ο κόσμος, μάλιστα, έχει αρχίσει και το περιμένει πια.

«Από το 1996 έως το 2003 υπήρχε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και ήταν πολύ καλό. Ωστόσο, από την εδραίωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτό της Καλαμάτας άρχισε να ‘πέφτει’ και τελικά σταμάτησε. Ο κόσμος, δηλαδή, το ήξερε ως Φεστιβάλ, είχε μπει στη συνείδησή του και τώρα που αυτό πέρασε σε νέα φάση το δέχτηκε με αγάπη. Παράλληλα, αναγνωρίζεται πλέον, 22 σκηνοθέτες θέλησαν να έρθουν από το εξωτερικό».

Αξίζει να επισημανθεί και ο εκπαιδευτικός, σχολικός χαρακτήρας του δρώμενου. «Έχω εντάξει στο πρόγραμμα ταινίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ταινίες που θίγουν το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά βλέπουν πράγματα που δεν τους είναι βαρετά. Πέρυσι, για να καταλάβετε, πέρασαν 3.500 μαθητές μέσα σε έξι ημέρες».

Τέλος, άλλο ένα θετικό του Φεστιβάλ είναι η τουριστική προβολή και ανάδειξη του τόπου. «Αναδεικνύεται η Πελοπόννησος, βοηθά και τουριστικά και φαντάζομαι θα βοηθά όλο και περισσότερο όσο 'ανεβαίνει' όλο αυτό. Επίσης, ήθελα να το κάνω σε μια περίοδο που δε λαμβάνει χώρα κάτι άλλο στην Καλαμάτα».

Πηγή: in.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Το χρώμα που φοράμε λέει πολλά για το χαρακτήρα και τις προθέσεις μας. Έχει τη δύναμη να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα μας αλλά και τη ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τόσο αλάτι πρέπει να τρως κάθε μέρα σύμφωνα με τους ειδικούς!
Μπορεί εσύ να θεωρείς ότι δεν τρως πολύ αλάτι στην καθημερινότητά σου αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κάνεις σωστούς υπολογισμούς ...  
Έρευνα: Το 1/3 των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδές
Δημοσιεύτηκε στην βρετανική επιθεώρηση «Lancet»  - Η απογοήτευση στο γάμο παίζει καταλυτικό ρόλο στις αυτοκτονίες- Σήμερα, το 20% των γυναικών στην Ινδία παντρεύονται προτού ...  
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
«Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ...  
Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος!
Όλοι όσοι έχουμε την εμπειρία μίας μακροχρόνιας σχέσης γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της, το να κρατηθεί η φλόγα της, δεν είναι ούτε εύκολο, ...  
6 ταξιδιωτικοί στόχοι που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα
Ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και τι πρέπει να έχουν, υπάρχουν μέσα στην κουλτούρας μας. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες ...