Αρχική | Ελεύθερος Χρόνος | Κινηματογράφος | Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

21 Ιανουαρίου 2017
Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

«Η σχέση μου με το ντοκιμαντέρ είναι μια σχέση πάθους, είμαι ταγμένη σε αυτό» εξηγεί η Τζίνα Πετροπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, στο in.gr.

Το Φεστιβάλ ανοίγει για τρίτη χρονιά τις πύλες του με ημερομηνία έναρξης την 20η Ιανουαρίου. Πέρα από την Καλαμάτα, η οποία αποτελεί το βασικό κορμό, το Φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί και στη Σπάρτη, στο Άργος, στο Γύθειο και στην Αμαλιάδα. «Πέρυσι συμμετείχε και η Σκάλα Λακωνίας, ενώ την πρώτη χρονιά και η Τρίπολη. Οι σταθεροί υποστηρικτές, που το έχουν υιοθετήσει και το θέλουν, είναι η Αμαλιάδα και το Άργος».

Η Τζίνα Πετροπούλου σπούδασε αρχαιολογία και συνέχισε στον Καναδά με σπουδές πάνω στην έρευνα και στη σκηνοθεσία εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε ασχολείται με το ντοκιμαντέρ, το οποίο ανοίγει τους ορίζοντες και ευαισθητοποιεί. «Είναι ένα εύκολο βιβλίο, ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, σε ‘βάζει’ σε άλλους κόσμους» επισημαίνει η ίδια.

Βασικός άξονας του φετινού Φεστιβάλ είναι τα «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Προσφυγικό», που αποτελεί και το μεγάλο αφιέρωμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην εκπαιδευτική ζώνη με θεματικές όπως η αρχαιολογία και η πολιτιστική κληρονομιά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η οικολογία.

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι μια πρωτοβουλία της κ. Πετροπούλου. Η ίδια το έχει οραματιστεί, το έχει επιχειρήσει και στήσει, με πολλή αγάπη και προσπάθεια. Είναι το δικό της «παιδί». Αυτή είναι η τρίτη χρονιά του. «Την πρώτη χρονιά ήρθα σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους εδώ στην Καλαμάτα που ενδιαφέρονταν για τον κινηματογράφο και κάναμε το πρώτο Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Στη συνέχεια, η συνεργασία αυτή διεκόπη και το συνέχισα εγώ. Έτσι, το εγχείρημα μετονομάστηκε σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου».

Το δρώμενο ενισχύεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. «Είναι και ο μοναδικός φορέας από τον οποίο μπορέσαμε και εξασφαλίσαμε κάποια χρήματα», τονίζει η κ. Πετροπούλου, ενώ υπογραμμίζει την απουσία της κρατικής βοήθειας και ενίσχυσης. «Η περιφέρεια θέλει μεν να βοηθήσει, αλλά έχουν αλλάξει οι νόμοι και δε μπορεί. Δε μπορεί να μη μπορείς όμως. Ευτυχώς έτυχε αυτό το πρόγραμμα, αλλιώς δεν ξέρω πως θα τα καταφέρναμε».

Παράλληλα, υπήρξαν κάποιες χρηματικές χορηγίες, οι οποίες θα δοθούν στο νικητή του βραβείου για το καλύτερο ελληνικό και διεθνές ντοκιμαντέρ.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 50 διεθνή ντοκιμαντέρ και 25 ελληνικά. Τα 41 διεθνή θα πραγματοποιήσουν και πανελλήνια πρεμιέρα. Οκτώ ταινίες πραγματεύονται αποκλειστικά το προσφυγικό και έρχονται από Γερμανία, Αγγλία, Τουρκία. «Είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένη, καθώς θα έχουμε κοντά μας γύρω στους 22 σημαντικούς ξένους σκηνοθέτες και γύρω στους 18 με 20 Έλληνες».

Επίσης, στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διεξαχθεί και φωτογραφική έκθεση με τίτλο I have a dream. Ουσιαστικά, μέσα από πορτραίτα παιδιών προσφύγων, θα υπάρχουν λεζάντες με τη μαρτυρία τους και τα όνειρά τους. «Ακόμη, στην εκπαιδευτική ζώνη θα έχουμε προβολές ταινιών με αυτή τη θεματική. Στις 27 Ιανουαρίου, μάλιστα, μετά την προβολή της ταινίας Ketermaya του Βρετανού Lucas Jedrzejak, θα συνδεθούμε μέσω skype με προσφυγικό καταυλισμό παιδιών στο Λίβανο. Τα εδώ παιδιά θα συνομιλήσουν με τα εκεί παιδιά και αυτό θα είναι μια πολλή όμορφη εμπειρία και για εκείνα, αλλά και για εμάς», αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια.

Κάθε παιδί έχει δικαιώματα, ανεξάρτητα από το που ζει ή το που κατάγεται. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην προστασία και στην επιβίωση. Ωστόσο, τα αυτονόητα αυτά δικαιώματα παραβιάζονται καθημερινά. Χιλιάδες παιδιά πρόσφυγες φεύγουν από τη Συρία και από άλλες χώρες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή κι ελπίζοντας σε ένα μέλλον. Η ζωή, όμως, δείχνει το σκληρό της πρόσωπο και τα παιδιά αυτά γίνονται «πιόνια» των εκάστοτε πολιτικών παιχνιδιών και κοινωνικών συμφερόντων. Πάνω σε αυτό τον άξονα θα κινηθεί και η προαναφερθείσα συζήτηση.

Παρά τις δυσκολίες της Ελλάδας του 2017, η κ. Τζίνα Πετροπούλου αγαπά πολύ αυτό που κάνει, γι αυτό άλλωστε και το προσπαθεί, ξεπερνώντας τα εμπόδια. Ο κόσμος, μάλιστα, έχει αρχίσει και το περιμένει πια.

«Από το 1996 έως το 2003 υπήρχε το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και ήταν πολύ καλό. Ωστόσο, από την εδραίωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, αυτό της Καλαμάτας άρχισε να ‘πέφτει’ και τελικά σταμάτησε. Ο κόσμος, δηλαδή, το ήξερε ως Φεστιβάλ, είχε μπει στη συνείδησή του και τώρα που αυτό πέρασε σε νέα φάση το δέχτηκε με αγάπη. Παράλληλα, αναγνωρίζεται πλέον, 22 σκηνοθέτες θέλησαν να έρθουν από το εξωτερικό».

Αξίζει να επισημανθεί και ο εκπαιδευτικός, σχολικός χαρακτήρας του δρώμενου. «Έχω εντάξει στο πρόγραμμα ταινίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ταινίες που θίγουν το προσφυγικό, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά βλέπουν πράγματα που δεν τους είναι βαρετά. Πέρυσι, για να καταλάβετε, πέρασαν 3.500 μαθητές μέσα σε έξι ημέρες».

Τέλος, άλλο ένα θετικό του Φεστιβάλ είναι η τουριστική προβολή και ανάδειξη του τόπου. «Αναδεικνύεται η Πελοπόννησος, βοηθά και τουριστικά και φαντάζομαι θα βοηθά όλο και περισσότερο όσο 'ανεβαίνει' όλο αυτό. Επίσης, ήθελα να το κάνω σε μια περίοδο που δε λαμβάνει χώρα κάτι άλλο στην Καλαμάτα».

Πηγή: in.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Τι να αλλάξεις το νέο έτος – 7 Αλλαγές για καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία

Με την έναρξη κάθε νέας χρονιάς μπορούμε να ανανεωνόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά, να γεμίζουμε με όμορφα συναισθήματα τόσο εμάς όσο και τους αγαπημένους ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Άλλο ένα φεστιβάλ σοκολάτας έρχεται τον Φεβρουάριο
Για όσους δεν έχουν βρεθεί σε κάποιο φεστιβάλ σοκολάτας τους προηγούμενους μήνες, ας σημειώσουν στην ατζέντα τους του 2ο Φεστιβάλ Σοκολάτας που πλησιάζει. Δύσκολα ...  
Γιατί η σωματική δραστηριότητα προστατεύει από τον ξαφνικό καρδιακό θάνατο
Ομάδα ερευνητών από τα τμήματα Φυσικοθεραπείας, Ιατρικής και Ηλεκτρονικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Βαλένθια δημοσίευσε μια έρευνα για το ρόλο που παίζει η ...  
Προσλήψεις – Δημόσιο: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ
Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες ...  
Νέο σύστημα διορισμών: Τι αναφέρεται για την παιδαγωγική επάρκεια
Πρόσθετο προσόν θα αποτελεί η παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια για την πλήρωση των κενών θέσεων. Όσοι τη διαθέτουν πριν τη λήξη της προθεσμίας των αιτήσεων προτάσσονται ...  
Ηράκλειο: Πρόγραμμα ανακύκλωσης χριστουγεννιάτικων δέντρων από το δήμο
«Έχεις φυσικό Χριστουγεννιάτικο δένδρο; Μην το πετάξεις, ανακύκλωσέ το». Με το σύνθημα αυτό καλούνται οι Ηρακλειώτες να συμμετέχουν σε ένα ακόμη πρόγραμμα που ...