Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Κουταλιού | συνταγή:Γλυκό κουταλιού βερίκοκο

συνταγή:Γλυκό κουταλιού βερίκοκο

18 Ιουλίου 2013
συνταγή:Γλυκό κουταλιού βερίκοκο

Τα υλικά για τη συνταγή:

Για ένα κιλό βερίκοκα μετρίου μεγέθους (ποικιλίας μπεμπέκου) αγουρωπά.
(προσοχή τα βερίκοκα πρέπει να είναι δέντρου κι όχι ψυγείου)
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
Αμύγδαλα (προαιρετικά)
Χυμό από ένα λεμόνι
Ασβεστόνερο *

Διαδικασία:

* Ασβεστόνερο φτιάχνουμε με δυο τρόπους.
1. Σε μεγάλη λεκάνη τοποθετούμε 100 γρ άσβεστο ασβέστη και 3 λίτρα νερό, το αφήνουμε για ένα βράδυ, στραγγίζουμε με πυκνό σουρωτήρι και εκεί θα τοποθετήσουμε τα βερίκοκα.
2. Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε και πάλι.

Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι .Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες.
Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού, κρατώντας σφικτά το φρούτο από την άλλη μεριά, προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο.

Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Σε μια λεκάνη βάζουμε το ασβεστόνερο και τοποθετούμε μέσα τα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα.
Αν θέλετε βάλτε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Βράζουμε για 10 λεπτά το νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα βερίκοκα.
Συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
Αφήνουμε για μια νύχτα. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο το ζουμί τους .
Την επομένη αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα μεταφέροντας τα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπόλ.
Δένουμε το σιρόπι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια δυνατή βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστό γεμίζοντας μέχρι πάνω.
Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Δεν πρέπει να υπάρχει αέρας καθόλου μέσα στα βάζα. Ο λόγος απλός, έτσι το γλυκό μας θα διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα.
Βέβαια γλυκό δεν πετάμε ποτέ!! Αν το ανοίξουμε κι έχει πιάσει λίγο από πάνω, το αφαιρούμε αυτό το κάτι τις και ξαναβράζουμε το γλυκό.
Αν πάλι όταν το ανοίξουμε έχει ζαχαρώσει, βάζουμε λίγο νεράκι και το ξαναβράζουμε.

Αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα και φυλάσσουμε σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο
Σημείωση
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου.

Η Συνταγή είναι από την σελίδα Λέσβος Μυτιλήνη

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Ξέρουμε ότι θα σκεφτείτε «τόσα πράγματα έχω να ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να φτιάξω και σοκολατένια αυγά;» και δικαίως! Δεν «πρέπει» ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Η ευεργετική επίδραση του χορού!
Ο χορός αποτελεί μια μορφή έκφρασης σε κάθε δυνατή στιγμή της ζωής μας. Η συντροφιά μας σε χαρές, αλλά και λύπες. Πέρα από ...  
Σίγουρα ήρθε Πάσχα αφού ξεκινά ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ!
Ο ΑΝΤ1 πιστός στο τηλεοπτικό του ραντεβού με το κοινό ξεκινά την προβολή της αγαπημένης σειράς Ο ΑΝΤ1 συνεχίζει την παράδοση για μια ακόμη χρονιά και ...  
Διχάζει η εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις με τη γείτονα ...  
Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ...  
Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μόνο παραστάσεις, στις 5 και 12 Μαΐου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πετυχημένων εμφανίσεων ...