Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Κουταλιού | συνταγή: Κεράσι γλυκό του κουταλιού

συνταγή: Κεράσι γλυκό του κουταλιού

04 Ιουλίου 2012
συνταγή: Κεράσι γλυκό του κουταλιού

Τα υλικά για τη συνταγή:

  • 1 κιλό κεράσια (κατά προτίμηση πετροκέρασα) καθαρισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • Χυμό από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 βανίλια
  • 2 κ.σ. ασβέστη (σβησμένο) προαιρετικά
  • 2 λίτρα νερό προαιρετικά

 

Διαδικασία:

Διαλέγουμε κεράσια σφιχτά και τραγανά, χωρίς χτυπήματα. Χρησιμοποιούμε γάντια στο καθάρισμα γιατί βάφουν το δέρμα. Διαλύουμε τον ασβέστη σε 2 λίτρα νερό μέχρι να ασπρίσει καλά το νερό. Τοποθετούμε μέσα τα κεράσια και τα αφήνουμε για 2 ώρες. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει ώστε τα κεράσια να γίνουν τραγανά. Αν δεν βρείτε ασβέστη βάλτε τα κεράσια σε μπολ με νερό και 2-3 λεμόνια κομμένα και στυμμένα (και τις λεμονόκουπες).

Αφού περάσουν οι 2 ώρες ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα με μπόλικο νερό. Αφαιρούμε το κοτσάνι και τα κουκούτσια πάνω από μια κατσαρόλα ώστε να συλλέξουμε τους χυμούς τους. Είναι προτιμότερο να βγάλουμε τα κουκούτσια με την ανάποδη της φουρκέτας για να μη λιώσουν. Ξεπλένουμε τα κουκούτσια με το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και φυλάμε το νερό για να το χρησιμοποιήσουμε στο γλυκό. Σε μια κατσαρόλα με χοντρή βάση τοποθετούμε εναλλάξ κεράσια και ζάχαρη σε στρώσεις. Αφήνουμε μία νύχτα στο ψυγείο για να κατεβάσουν τα κεράσια τους χυμούς τους.

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε στα κεράσια και τη ζάχαρη το 1/2 φλ. τσαγιού νερό και βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, να πάρει βράση το γλυκό, χωρίς να ανακατεύουμε. Μόλις πάρει βράση ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα τους αφρούς από την επιφάνεια. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 15΄. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως, καλυμμένο με μια πετσέτα και όχι με καπάκι.

Την επόμενη μέρα ξαναβράζουμε το γλυκό για 10΄-15΄ για να δέσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια. Αφού αποσύρουμε το γλυκό από τη φωτιά, κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα από τα χερούλια. Έτσι θα φουσκώσουν τα κεράσια και θα ρουφήξουν μέσα το σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό και το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.

Για να σιγουρευτούμε ότι το σιρόπι είναι δεμένο ο πιο απλός τρόπος είναι να στάξουμε μία σταγόνα σιρόπι στο νύχι στον αντίχειρα. Αν τρέχει δεξιά-αριστερά θέλει κι άλλο δέσιμο, αν στέκεται είναι δεμένο. Αν το σιρόπι δεν δέσει σωστά, είναι δηλαδή αραιό, σύντομα θα μουχλιάσει το γλυκό. Στην περίπτωση αυτή, αφαιρούμε προσεχτικά τη μούχλα και το ξαναδένουμε. Αντίθετα, αν σφίξει πολύ το σιρόπι, σύντομα το γλυκό θα ζαχαρώσει. Τότε προσθέτουμε λίγο νερό και το ξαναδένουμε. Στο τέλος ρίχνουμε λίγο χυμό λεμονιού.

argiro.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τα μυστικά για να στεγνώνουν τα ρούχα σας τον χειμώνα
Σας παρουσιάζουμε 9 μυστικά για να στεγνώνετε τα πλυμένα ρούχα σας πιο γρήγορα. Οι συμβουλές αυτές θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για σας ιδιαιτέρως ...  
Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παντού
Με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα κλικ θα βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι. Από την 21 Φεβρουαρίου, όλοι οι ...  
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
...  
Το γυναικείο αξεσουάρ που έχει περισσότερα μικρόβια και από τη λεκάνη της τουαλέτας
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας καθημερινότητας και επίσης αποτελεί εστία πολλών μικροβίων σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για τη γυναικεία τσάντα και θα πρέπει ...  
Ξηλώνουν το άγαλμα της Νταϊάνα και του Ντόντι από τα Harrods
Εγκατεστημένο στο κατάστημα από το 2005, παρέμεινε στη θέση του μετά την πώληση του Harrods στον όμιλο Qatar Holding Το πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου Harrods ανακοίνωσε ...