Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Ταψιού / Σιροπιαστά | συνταγή: Καρυδόπιτα με κρέμα

συνταγή: Καρυδόπιτα με κρέμα

21 Δεκεμβρίου 2013
συνταγή: Καρυδόπιτα με κρέμα

 

 

Τα υλικά για τη συνταγή:

  • 6 αυγά

  • 1 κούπα ζάχαρη

  • 1 κούπα φρυγανιά τριμμένη

  • 1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

  • 2 κουταλάκια κανέλα

  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλο

  • 1 1/2 κούπα καρύδια ψιλοκομμένα


  • για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη

  • 2 κούπες νερό

  • 1 κουταλιά γλυκόζη ή 1 κουταλιά χυμό λεμονιού

  • 3 κουταλιές κονιάκ

  • λίγη ζάχαρη άχνη


  • για την κρέμα

  • 2 3/4 κούπας γάλα

  • 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου βανίλια

  • 1/4 κούπας ζάχαρη
  •  

    Χρόνος προετοιμασίας: 30'

    Χρόνος ψησίματος: 35'

    Εκτέλεση

    Χτυπήστε τ' αυγά με τη ζάχαρη στη δυνατή ταχύτητα στο μίξερ, να πήξουν και να πάρουν το χρώμα του λεμονιού, 15' περίπου. Στο μεταξύ, ανακατέψτε τη φρυγανιά με το μπέικιν πάουντερ και τα μυρωδικά. Ρίξτε το μίγμα σε δόσεις μέσα στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύοντας απαλά μ' ένα κουτάλι. ΄Υστερα ρίξτε κι ανακατέψτε απαλά τα καρύδια, ρίχνοντάς τα λίγα λίγα και προσέχοντας να μην ξεφουσκώσουν τα αυγά. Αδειάστε το μίγμα σε μακρόστενη φόρμα ψωμιού 35 εκ. βουτυρωμένη πολύ καλά. Ψήστε την καρυδόπιτα στους 175 βαθμούς Κελσίου για 30'-35'. Στο μεταξύ, ετοιμάστε το σιρόπι, βράζοντας 5' όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το κονιάκ. Περιχύστε την καρυδόπιτα με το σιρόπι, μόλις τη βγάλετε από το φούρνο, ρίχνοντάς το κουταλιά - κουταλιά. Μην το ρίξετε όλο μεμιάς, γιατί η καρυδόπιτα θα καθήσει. Αφήστε τη να σταθεί, ώσπου να κρυώσει εντελώς και αναποδογυρίστε τη σε πιατέλα. Ετοιμάστε την κρέμα. Διαλύστε το άνθος αραβοσίτου σε 1/2 κούπα γάλα και βάλτε το υπόλοιπο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίξτε μέσα μεμιάς τη ζάχαρη και το διαλυμένο άνθος αραβοσίτου. Ανακατέψτε, ώσπου να πήξει η κρέμα. Αφήστε τη να κρυώσει ελαφρά, κολώντας στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα και περιχύστε την καρυδόπιτα. Στολίστε τη με μισά καρύδια και κερασάκια μαρασκίνο.

    Βέφα Αλεξιάδου


    Σχολιάστε το άρθρο:

     

    Διαβάστε ακόμα:

    • image

      Τα υλικά για τη συνταγή: 1/2 κιλό φύλλο κρούστας   Για την κρέμα: 3/4 φλιτζανιού ψιλό σιμιγδάλι 1/4   φλιτζανιού χοντρό σιμιγδάλι 1  φλιτζάνι ζάχαρη 1000 ml φρέσκο ...
    • image

      Τα υλικά για τη συνταγή: 500 γρ. σουσάμι (όχι αποφλοιωμένο) 500 γρ. ζάχαρη 500 γρ. μέλι λίγο σπορέλαιο για το άλειμμα της λαδόκολλας και του μαχαιριού Διαδικασία: Σε μια κατσαρόλα σε ...
    • image

      Τα υλικά για τη συνταγή: 1/2 κιλό μέλι 1/2 κιλό σουσάμι κατά προτίμηση βιολογικό Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι Αμύγδαλα ή φιστίκια Αιγίνης προαιρετικά Διαδικασία: Βάζουμε το μέλι σε μια ...

    Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

    Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

    Ξέρουμε ότι θα σκεφτείτε «τόσα πράγματα έχω να ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να φτιάξω και σοκολατένια αυγά;» και δικαίως! Δεν «πρέπει» ...

    περισσότερα

    Δημοφιλέστερα Άρθρα

    Τελευταία άρθρα

    Η ευεργετική επίδραση του χορού!
    Ο χορός αποτελεί μια μορφή έκφρασης σε κάθε δυνατή στιγμή της ζωής μας. Η συντροφιά μας σε χαρές, αλλά και λύπες. Πέρα από ...  
    Σίγουρα ήρθε Πάσχα αφού ξεκινά ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ!
    Ο ΑΝΤ1 πιστός στο τηλεοπτικό του ραντεβού με το κοινό ξεκινά την προβολή της αγαπημένης σειράς Ο ΑΝΤ1 συνεχίζει την παράδοση για μια ακόμη χρονιά και ...  
    Διχάζει η εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα
    Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις με τη γείτονα ...  
    Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας
    Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ...  
    Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
    Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μόνο παραστάσεις, στις 5 και 12 Μαΐου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πετυχημένων εμφανίσεων ...