Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Γλυκά | Ψυγείου | συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

06 Δεκεμβρίου 2012
συνταγή: Κορμός Χριστουγέννων

Τα υλικά για τη συνταγή:

για το κέικ

  • 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 1/4 κούπας κακάο

  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ

  • 1/4 κουταλάκι αλάτι

  • 4 αυγά χωρισμένα

  • 3/4 κούπας ζάχαρη

  • 1/4 κουταλάκι βανίλια

  • 2 κουταλιές νερό

  • για τη γέμιση

    4 κουταλιές κορν φλάουρ

    1/4 κούπας ζάχαρη

    4 κροκάδια

    2 κούπες γάλα

    200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε κομματάκια

    1 κούπα σαντιγύ (προεραιτικά)

    για το γλάσο

  • 3 κουταλιές λικέρ γκραν μαρνιέ
  • 1/4 κουταλάκι βανίλια
  • 2 2/3 κούπας ζάχαρη άχνη
  • 1/2 κούπα κακάο
  • 1/3 κούπας γάλα
  • 6 κουταλιές βούτυρο μαλακό (1/3 κούπας)
  • 125 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε καρουλάκια

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Βουτυρώστε ελαφρά το ειδικό ταψί για ρολό ή το ρηχό ταψί του φούρνου και στρώστε επάνω λαδόχαρτο. Βουτυρώστε το κι αυτό ελαφρά. Στρώστε στον πάγκο της κουζίνας μια βαμβακερή πετσέτα και πασπαλίστε τη με ζάχαρη άχνη. Σ' ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε τα στην άκρη. Χτυπήστε στο μίξερ τα ασπράδια ν' αφρατέψουν και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε λίγη λίγη τη ζάχαρη, ώσπου να πήξει καλά η μαρέγκα και να στέκεται σε όποιο σχήμα της δώσετε. Σ' ένα άλλο μπολ, χτυπήστε τα κροκάδια με την υπόλοιπη ζάχαρη και τη βανίλια, να πήξουν και ν' αφρατέψουν. Προσθέστε λίγο λίγο το νερό και κατόπι το μίγμα αλεύρι - κακάο, ανακατεύοντας απαλά. Τέλος, προσθέστε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά, να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο μίγμα, χωρίς να ξαφουσκώσει. Απλώστε το μίγμα επάνω στο λαδόχαρτο μέσα στο ταψί και ψήστε στους 175 βαθμούς Κελσίου, για 18' - 20'. Βγάλτε το από το φούρνο κι αναποδογυρίστε το επάνω στην πετσέτα με την άχνη. Αφαιρέστε το λαδόχαρτο και τυλίξτε το παντεσπάνι σε ρολό μαζί με την πετσέτα, ξεκινώντας από τη στενή πλευρά. Αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
    Ετοιμάστε τη γέμιση: Σε μια κατσρόλα, ανακατέψτε το κορν φλάουρ,τη ζάχαρη, τα κροκάδια και 1/4 κούπας από το γάλα. Βράστε το υπόλοιπο γάλα και ρίξτε το μεμιάς στο μίγμα των κροκαδιών, ανακατεύοντας ζωηρά. Σιγοβράστε, ανακατεύοντας συνεχώς επάνω σε μέτρια φωτιά, ώσπου να δέσει σε πηχτή κρέμα. Ρίξτε κι ανακατέψτε τα κομματάκια της σοκολάτας,
    να ενσωματωθούν με την κρέμα. Κατεβάστε από τη φωτιά, κολλήστε στην επιφάνεια πλαστική μεμβράνη, για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα κι αφήστε τη να κρυώσει. Αν θέλετε,
    ανακατέψτε απαλά μέσα σ' αυτή τη σαντιγύ
    Ετοιμάστε το γλάσο: Σ' ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα με το λικέρ. Σ' ένα δεύτερο μπολ, ανακατέψτε την άχνη με τη βανίλια και το κακάο. Χτυπήστε το βούτυρο ν' αφρατέψει και συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέστε σε δόσεις εναλλάξ το γάλα και την άχνη. Συνεχίστε το χτύπημα, ώσπου να επιτύχετε ένα απαλό αφράτο μίγμα. Καλύψτε με το μίγμα αυτό την επιφάνεια του ρολού και πασπαλίστε τη με τα καρουλάκια της σοκολάτας. Πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.

    Καλή επιτυχία .

    Ντίνα Κ.
    madata.gr

    Σχολιάστε το άρθρο:

     

    Διαβάστε ακόμα:

    ''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

    ''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

    Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...

    περισσότερα

    Δημοφιλέστερα Άρθρα

    Τελευταία άρθρα

    ''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip
    Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...  
    H τάση στα παντελόνια που κάποτε μας έκανε να διστάζουμε τώρα έγινε η αγαπημένη μας
    Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που το σετ της μόδας είχε εθιστεί στο χρωματιστό denim. Για πολύ καιρό, η προσοχή μας έχει ...  
    «Fisherman’s Cap»: Από την Ύδρα στις παγκόσμιες πασαρέλες!
      Δυναμική εμφάνιση έκαναν φέτος τα καπέλα και ιδιαίτερα το λεγόμενο «Fisherman’s Cap» το οποίο θα συνεχιστεί να φιγουράρει και την καλοκαιρινή σεζόν. Οι ...  
    Σχολικές Εξετάσεις: Συμβουλές «επιβίωσης» από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
    Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες μαθητές και μαζί μ’ αυτούς και οι οικογένειες τους δοκιμάζονται ψυχολογικά από τη διαδικασία των ενδοσχολικών και πανελλαδικών ...  
    ''Γαλακτοφέτες'' by Akis Petretzikis
    Συστατικά Για το παντεσπάνι 3 αυγά 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 70 γρ. νερό ή υγρή σόδα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο 80 γρ. αλεύρι ...