Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Αλμυρά | Ορεκτικά και άλλα | womantime-cooking time: 5 πουρέδες, 5 γεύσεις, 5 χρώματα

womantime-cooking time: 5 πουρέδες, 5 γεύσεις, 5 χρώματα

21 Σεπτεμβρίου 2015
womantime-cooking time: 5 πουρέδες, 5 γεύσεις, 5 χρώματα

 

Μπορεί η λιωμένη πατάτα να είναι η βασίλισσα της καθημερινής γαρνιτούρας, αλλά αν ρίξουμε και το παντζάρι, το καρότο, το σπανάκι στη μάχη κατά της διατροφικής ρουτίνας και την παλέτα της γεύσης θα ανοίξουμε και πιο πολλά διατροφικά συστατικά θα παίρνουμε και η πολυχρωμία θα ζωντανέψει το τραπέζι.

1. Πουρές σπανάκι

Υλικά: 1,5 κιλό σπανάκι, ½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο, 200 γρ. φρέσκο τυρί-κρέμα, 50 γρ. βούτυρο, 1/2 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε και χοντροκόβουμε το σπανάκι. Το ρίχνουμε με λίγο νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και το αχνίζουμε. Το αλατίζουμε και το μαραίνουμε. Το στραγγίζουμε πολύ καλά πιέζοντάς το με πιρούνι, σπάτουλα ή με τα χέρια. Πολτοποιούμε στο μπλέντερ το σπανάκι με όλα τα άλλα υλικά, εκτός από το βούτυρο. Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνουμε τον πουρέ μέσα, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

2. Πουρές καρότου

Υλικά: 1 κιλό καρότα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 150 γρ. γραβιέρα, αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Βράζουμε τα καρότα και τα στραγγίζουμε καλά. Σοτάρουμε καλά το κρεμμύδι στη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Ρίχνουμε τα καρότα και το σοταρισμένο κρεμμύδι στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Λιώνουμε τη 2η κουταλιά βούτυρο χωρίς να κάψει και προσθέτουμε τον πουρέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το τυρί τριμμένο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

3. Πουρές παντζάρι

Υλικά: 5 παντζάρια, 2 πατάτες (προαιρετικά), 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη, 2 κουταλιές της σούπας ξίδι, 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τυρί-κρέμα, 80 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Πλένουμε τα παντζάρια και την πατάτα (αν βάλουμε) και τα βράζουμε σε κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε καλά και μόλις κρυώσουν λίγο, τα ξεφλουδίζουμε, και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ μαζί με το σκόρδο. Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα χωρίς να κάψει, ρίχνουμε τον πολτό των πατζαριών, το τυρί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά, προσθέτουμε το ξίδι και σερβίρουμε.

4. Πουρές από κουνουπίδι, σελινόριζα και πατάτα

Υλικά: 300 γρ. σελινόριζα, 5 μέτριες πατάτες, 1 μικρό κουνουπίδι σε μπουκετάκια, 1 κρεμμύδι τριμμένο σε λεπτό τρίφτη, 1 σκελίδα σκόρδου τριμμένη, 150 ml κρέμα γάλακτος, 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη σε λεπτό τρίφτη, 80 γρ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεσταίνετε το μισό βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ξανθό χρώμα. Καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες και τη σελινόριζα σε χοντρά κομμάτια. Βράζετε τα δυο λαχανικά μαζί σε αλατισμένο νερό  35΄, τα στραγγίζετε και τα πολτοποιείτε. Ρίχνετε τον πολτό σε κατσαρόλα αντικολλητική. Στο μεταξύ βράζετε χωριστά τα μπουκετάκια κουνουπιδιού 13΄ σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζετε. Τα πολτοποιείτε και αυτά και τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με τη σελινόριζα και τις πατάτες. Ανακατεύετε το τυρί με την κρέμα γάλακτος και προσθέτετε το μείγμα με το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ρίχνετε το μείγμα αυτό στον πουρέ λαχανικών και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε καλά. Λιώνετε το βούτυρο και περιχύνετε τον πουρέ. Ανακατεύετε ξανά και σερβίρετε.

5. Πουρές πατάτας, ο κλασικός

Υλικά: 1½ κιλό πατάτες με τη φλούδα, πλυμένες, 2/3 του φλιτζανιού ζεστό γάλα, 50 γρ. βούτυρο, λίγο μοσχοκάρυδο, 150 γρ. κεφαλογραβιέρα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα, και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές για να πολτοποιηθούν (ή τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι). Ξαναρίχνετε τις λιωμένες πια πατάτες σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, λίγο αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι να απορροφηθεί.

Tips. Αν δε σας αρέσει το μοσχοκάρυδο, αρωματίστε και «πρασινίστε» τον πουρέ με φρέσκα, μεσογειακά μυρωδικά της αρεσκείας σας. Αν ο πουρές που φτιάξατε σας φαίνεται πολύ σφιχτός, προσθέστε του λίγο ζεστό γάλα ακόμη να μαλακώσει.

Πηγή: icookgreek.com


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip
Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...  
H τάση στα παντελόνια που κάποτε μας έκανε να διστάζουμε τώρα έγινε η αγαπημένη μας
Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που το σετ της μόδας είχε εθιστεί στο χρωματιστό denim. Για πολύ καιρό, η προσοχή μας έχει ...  
«Fisherman’s Cap»: Από την Ύδρα στις παγκόσμιες πασαρέλες!
  Δυναμική εμφάνιση έκαναν φέτος τα καπέλα και ιδιαίτερα το λεγόμενο «Fisherman’s Cap» το οποίο θα συνεχιστεί να φιγουράρει και την καλοκαιρινή σεζόν. Οι ...  
Σχολικές Εξετάσεις: Συμβουλές «επιβίωσης» από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες μαθητές και μαζί μ’ αυτούς και οι οικογένειες τους δοκιμάζονται ψυχολογικά από τη διαδικασία των ενδοσχολικών και πανελλαδικών ...  
''Γαλακτοφέτες'' by Akis Petretzikis
Συστατικά Για το παντεσπάνι 3 αυγά 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 70 γρ. νερό ή υγρή σόδα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο 80 γρ. αλεύρι ...