Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πιάτο Ημέρας | ''Μοναστηριακός νηστήσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς''

''Μοναστηριακός νηστήσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς''

17 Μαρτίου 2018
''Μοναστηριακός νηστήσιμος σιμιγδαλένιος χαλβάς''

Υλικά:

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
½ φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
½ φλιτζάνι σταφίδα σουλτανίνα

Για το σιρόπι

2 ½ φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι μέλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι

Για το σερβίρισμα

Λίγο σιρόπι καραμέλας ή σοκολάτας

Εκτέλεση:

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι εκτός από το μέλι σε μία κατσαρόλα και το βράζουμε για 5 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε και το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για το χαλβά

Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί σε ξεχωριστή κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα τα δύο είδη σιμιγδαλιού. Προσθέτουμε τα ασπρισμένα αμύγδαλα και καβουρδίζουμε τα υλικά ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι το σιμιγδάλι να αλλάξει χρώμα. Ρίχνουμε με προσοχή το σιρόπι μέσα στην κατσαρόλα σιγά - σιγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, χαμηλώνοντας τη φωτιά στο ελάχιστο. Πλέον, το γλυκό μας, δε χρειάζεται βράσιμο. Όταν ο χαλβάς πιεί όλα τα υγρά του, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τη σκεπάζουμε μια πετσέτα κουζίνας, μέχρι να κρυώσει λίγο.

Για το σερβίρισμα

Βάζουμε το σιρόπι της καραμέλας ή το σιρόπι σοκολάτας στον πάτο μιας φόρμας και από πάνω το χαλβά πιέζοντάς τον να γεμίσει τη φόρμα, χωρίς να αφήσει κενά. Περιμένουμε να κρυώσει και γυρίζουμε τη φόρμα σε ένα δίσκο. Εναλλακτικά, βάζουμε το χαλβά σε μικρά δοχεία, σαν αυτά που βάζουμε την κρέμα καραμελέ.

tastyday.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Κρέμα και φύλλο, συνδυασμός ακαταμάχητος! Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 250 γρ. βούτυρο αγελάδας , λιωμένο Σιρόπι 700 γρ. ζάχαρη 250 γρ. ...
  • image

    Συστατικά 300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα όλο το βράδυ ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι 1 πράσο 1 καρότο κομμένο σε κυβάκια 1 σκ. σκόρδο 1/2 κ.γ. ζάχαρη αλάτι πιπέρι θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα) 1 ντομάτα κονκασέ 500 ml νερό ...
  • image

    Συστατικά: Για το λαδόλεμονο 1 κ. σ. μέλι ½ κ.σ. μουστάρδα απαλή χυμό και ξύσμα απο 2 λάιμ 150 ml ηλιέλαιο ½ τσίλι ψιλοκομμένο 2 κ.σ. φρέσκα φύλλα κόλιανδρου ψιλοκομμένα φέτες λάιμ   Για τα ...

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Ξέρουμε ότι θα σκεφτείτε «τόσα πράγματα έχω να ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να φτιάξω και σοκολατένια αυγά;» και δικαίως! Δεν «πρέπει» ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Η ευεργετική επίδραση του χορού!
Ο χορός αποτελεί μια μορφή έκφρασης σε κάθε δυνατή στιγμή της ζωής μας. Η συντροφιά μας σε χαρές, αλλά και λύπες. Πέρα από ...  
Σίγουρα ήρθε Πάσχα αφού ξεκινά ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ!
Ο ΑΝΤ1 πιστός στο τηλεοπτικό του ραντεβού με το κοινό ξεκινά την προβολή της αγαπημένης σειράς Ο ΑΝΤ1 συνεχίζει την παράδοση για μια ακόμη χρονιά και ...  
Διχάζει η εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις με τη γείτονα ...  
Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ...  
Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μόνο παραστάσεις, στις 5 και 12 Μαΐου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πετυχημένων εμφανίσεων ...