Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πιάτο Ημέρας | womantime-cooking time: ''Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα by Akis Petretzikis''

womantime-cooking time: ''Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα by Akis Petretzikis''

17 Σεπτεμβρίου 2017
womantime-cooking time: ''Ανάποδη μηλόπιτα με σοκολάτα by Akis Petretzikis''
Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 μεσαίο αυγό, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 ml ξινόγαλο
  • 150 γρ. μέλι
  • 300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 170 γρ. κουβερτούρα γάλακτος

Για την επικάλυψη

  • 90 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. βούτυρο και επιπλέον για το ταψί
  • 4 κόκκινα μήλα

Για το σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • φύλλα δυόσμου
  • σάλτσα καραμέλας

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά το βούτυρο.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα στον κάδο το αυγό, το ξινόγαλο, το μέλι και χτυπάμε πάλι σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Σταματάμε το μίξερ, ανακατεύουμε λίγο με μία μαρίζ (ξεκολλώντας ότι έχει μείνει στα τοιχώματα του κάδου) και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το τζίντζερ, την κανέλα, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι.
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα γάλακτος (αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε και μερικά μεγαλύτερα κομματάκια) και την προσθέτουμε και αυτή στο μπολ.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουταλάκι τα στερεά (μείγμα στο μπολ) και τα προσθέτουμε στον κάδο με τα υγρά.
  • Με μία μαρίζ τα ανακατεύουμε μέχρι να ομοιογενοποιηθούν μεταξύ τους.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε τη ζάχαρη και το αλάτι.
  • Μόλις αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και να γίνεται καραμέλα προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να γίνει η καραμέλα μας.
  • Στο σημείο που βλέπουμε ότι πάει να μας αρπάξει αφαιρούμε από την φωτιά.
  • Ρίχνουμε την καραμέλα μας σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα 25 εκ. με αποσπώμενη βάση και απλώνουμε να πάει παντού.
  • Σε αυτό το σημείο ετοιμάζουμε τα μήλα μας.
  • Αφαιρούμε το κέντρο με τα κουκούτσια, κόβουμε στη μέση και με τη βοήθεια ενός μαντολίνου ή με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες.
  • Όταν τελειώσουμε το κόψιμο όλων των μήλων, τα τοποθετούμε στα ταψάκι μας, πάνω από την καραμέλα, από έξω προς τα μέσα σαν να κάνουμε έναν κύκλο. Δεν θέλουμε να απέχουν πολύ μεταξύ τους.
  • Τέλος προσθέτουμε από πάνω το μείγμα που ετοιμάσαμε προηγουμένως και το απλώνουμε απαλά ώστε να μην χαλάσει το σχήμα των μήλων.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά.
  • Όταν είναι έτοιμη η μηλόπιτα, αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα ή μεγάλο πιάτο και αφαιρούμε τη φόρμα.
  • Σερβίρουμε με παγωτό, διακοσμούμε με φύλλα δυόσμου και ραντίζουμε με σάλτσα καραμέλας.

 

Πηγή: akispetretzikis.com


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Σκάνδαλο στη Eurovision 2018: τραγουδιστής αποκαλύπτει πώς εξαγοράστηκαν οι Επιτροπές

Σκάνδαλο στη Eurovision 2018: τραγουδιστής αποκαλύπτει πώς εξαγοράστηκαν οι Επιτροπές

Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε με τις δηλώσεις του Mladen Lukić, μέλος των Balkanika, που εκπροσώπησαν φέτος τη Σερβία στο διαγωνισμό της Eurovision. Μιλώντας στην εκπομπή ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Style Match: Η νέα εφαρμογή της Google θα αναγνωρίζει το κάθε outfit που βλέπεις στο δρόμο
Και θα μπορείς να το κανεις δικό σου την ίδια στιγμή!   Πόσες (μα πόσες) φορές έχεις δει κάποιο outfit στο δρόμο και έχεις αναρωτηθεί για ...  
Σκάνδαλο στη Eurovision 2018: τραγουδιστής αποκαλύπτει πώς εξαγοράστηκαν οι Επιτροπές
Μεγάλο σκάνδαλο ξέσπασε με τις δηλώσεις του Mladen Lukić, μέλος των Balkanika, που εκπροσώπησαν φέτος τη Σερβία στο διαγωνισμό της Eurovision. Μιλώντας στην εκπομπή ...  
Νέα στήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό από σουηδή ευρωβουλευτή
Την ανάγκη να υπάρξει ένα «οργανωμένο σύστημα» στο ζήτημα της κατανομής προσφύγων και της χορήγησης ασύλου, καθώς «αυτό που έχουμε σήμερα, είναι ...  
Πότε το άγχος αποχωρισμού στο παιδί πρέπει να σας ανησυχεί
Το άγχος του αποχωρισμού συναντάται συνήθως σε μωρά και νήπια, όταν πρέπει να αποχωριστούν τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους έστω για λίγο. Αν ...  
womantime-cooking time: ''Patatas bravas με τσορίθο''
Οι patatas bravas σερβίρονται σαν τάπας, ζεστές ή κρύες   Υλικά (για 4 άτομα) 180 γρ. τσορίθο, ψιλοκομμένο 400 γρ. baby πατάτες, κομμένες σε μέτριες ροδέλες ½ κ.γ. κύμινο 1/4 ...