Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Χριστουγεννιάτικες συνταγές | womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

20 Δεκεμβρίου 2015
womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

Είναι εντυπωσιακό στην όψη και με γεύση ξεχωριστή. Συνοδεύει θαυμάσια τα κρεατικά της γιορτής, αλλά και ψάρια και μπιφτέκια.

Υλικά:

6 μέτριες πατάτες
το λευκό μέρος από 1 πράσο
5 μέτρια παντζάρια
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 μέτρια καρότα
300 γρ. κολοκύθα
1 μέτρια σελινόριζα
3 ξινόμηλα
4 αχλάδια
1 πορτοκάλι (δοκιμάστε τo πορτοκάλι. αν είναι πολύ ξινά ή πικρά, μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του φαγητού)
4 - 5 φύλλα δάφνης
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
10 αμύγδαλα, ανάλατα και ωμά
4 - 5 καρύδια, χοντροσπασμένα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο + για το ταψί
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το ρατατούι είναι το γαλλικό μπριάμ. Ομως η Αντωνία Ζάρπα από το «Θαλασσάκι» της Τήνου τού δίνει κυκλαδίτικο αέρα χρησιμοποιώντας λαχανικά και φρούτα εποχής, τα οποία «χτίζει» μέσα στο ταψί με τρόπο που θυμίζει «χειροποίητη, εδώδιμη… ξερολιθιά», όπως λέει η ίδια.

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (ιδανικά πάχους 3 χλστ.). Γι’ αυτή την εργασία χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή, ιδανικά, το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργαλεία κουζίνας). Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα φρούτα σε ένα άλλο. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στο μπολ με τα φρούτα προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού (για να μη μαυρίσουν τα φρούτα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.

Λαδώνουμε το ταψί και προσεκτικά στρώνουμε σφιχτά-σφιχτά και όρθια τα φρούτα και τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο εναλλάξ, από τη μία άκρη του ταψιού στην άλλη (βλ. φωτογραφία). Σκορπίζουμε τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς καθώς στήνουμε το εδώδιμο ντόμινό μας. Επαναλαμβάνουμε. Φτιάχνουμε 3 - 4 λωρίδες λαχανικών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, για να πάρουν χρώμα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περίσσια υγρά. Θα μείνουν κάποια υγρά στο ταψί. Επίσης, ορισμένα λαχανικά (π.χ. σελινόριζα, καρότα) μπορεί να «κρατάνε» λίγο, αλλά δεν μας πειράζει. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχουν γίνει οι πατάτες.

Στα ποτήρια μας: Η κίτρινη κολοκύθα και τα βότανα θα συμφωνήσουν σε ένα Chardonnay ελαφρά περασμένο από βαρέλι.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τα μυστικά για να στεγνώνουν τα ρούχα σας τον χειμώνα
Σας παρουσιάζουμε 9 μυστικά για να στεγνώνετε τα πλυμένα ρούχα σας πιο γρήγορα. Οι συμβουλές αυτές θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για σας ιδιαιτέρως ...  
Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παντού
Με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα κλικ θα βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι. Από την 21 Φεβρουαρίου, όλοι οι ...  
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
...  
Το γυναικείο αξεσουάρ που έχει περισσότερα μικρόβια και από τη λεκάνη της τουαλέτας
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας καθημερινότητας και επίσης αποτελεί εστία πολλών μικροβίων σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για τη γυναικεία τσάντα και θα πρέπει ...  
Ξηλώνουν το άγαλμα της Νταϊάνα και του Ντόντι από τα Harrods
Εγκατεστημένο στο κατάστημα από το 2005, παρέμεινε στη θέση του μετά την πώληση του Harrods στον όμιλο Qatar Holding Το πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου Harrods ανακοίνωσε ...