Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Χριστουγεννιάτικες συνταγές | womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

20 Δεκεμβρίου 2015
womantime-cooking time: ''Χριστουγεννιάτικο ρατατούι από τη Γαλλία αλλά & από την Τήνο''

Είναι εντυπωσιακό στην όψη και με γεύση ξεχωριστή. Συνοδεύει θαυμάσια τα κρεατικά της γιορτής, αλλά και ψάρια και μπιφτέκια.

Υλικά:

6 μέτριες πατάτες
το λευκό μέρος από 1 πράσο
5 μέτρια παντζάρια
4 μέτρια ξερά κρεμμύδια
4 μέτρια καρότα
300 γρ. κολοκύθα
1 μέτρια σελινόριζα
3 ξινόμηλα
4 αχλάδια
1 πορτοκάλι (δοκιμάστε τo πορτοκάλι. αν είναι πολύ ξινά ή πικρά, μπορεί να αλλοιώσουν τη γεύση του φαγητού)
4 - 5 φύλλα δάφνης
2 κουτ. σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι, τριμμένο
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
10 αμύγδαλα, ανάλατα και ωμά
4 - 5 καρύδια, χοντροσπασμένα
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
200 ml ελαιόλαδο + για το ταψί
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το ρατατούι είναι το γαλλικό μπριάμ. Ομως η Αντωνία Ζάρπα από το «Θαλασσάκι» της Τήνου τού δίνει κυκλαδίτικο αέρα χρησιμοποιώντας λαχανικά και φρούτα εποχής, τα οποία «χτίζει» μέσα στο ταψί με τρόπο που θυμίζει «χειροποίητη, εδώδιμη… ξερολιθιά», όπως λέει η ίδια.

Διαδικασία:

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά και τα φρούτα σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες (ιδανικά πάχους 3 χλστ.). Γι’ αυτή την εργασία χρησιμοποιούμε κοφτερό μαχαίρι ή, ιδανικά, το εργαλείο που λέγεται μαντολίνο (το βρίσκουμε σε μαγαζιά με εργαλεία κουζίνας). Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα φρούτα σε ένα άλλο. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Στο μπολ με τα φρούτα προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και το χυμό λεμονιού (για να μη μαυρίσουν τα φρούτα). Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.

Λαδώνουμε το ταψί και προσεκτικά στρώνουμε σφιχτά-σφιχτά και όρθια τα φρούτα και τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο εναλλάξ, από τη μία άκρη του ταψιού στην άλλη (βλ. φωτογραφία). Σκορπίζουμε τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς καθώς στήνουμε το εδώδιμο ντόμινό μας. Επαναλαμβάνουμε. Φτιάχνουμε 3 - 4 λωρίδες λαχανικών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, για να πάρουν χρώμα τα υλικά και να εξατμιστούν τα περίσσια υγρά. Θα μείνουν κάποια υγρά στο ταψί. Επίσης, ορισμένα λαχανικά (π.χ. σελινόριζα, καρότα) μπορεί να «κρατάνε» λίγο, αλλά δεν μας πειράζει. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε είναι να έχουν γίνει οι πατάτες.

Στα ποτήρια μας: Η κίτρινη κολοκύθα και τα βότανα θα συμφωνήσουν σε ένα Chardonnay ελαφρά περασμένο από βαρέλι.

Πηγή: gastronomos.gr

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 250γρ Βιτάμ κλασικό • 3 ποτήρια αλεύρι • 3/4 ποτήρι ζάχαρη • 1 αυγό • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 500 γραμμάρια κουβερτούρα7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι1 κουταλιά του γλυκού σόδα1 κουταλιά του γλυκού κανέλα1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού1/4 φλιτζανιού ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 5 – 5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα 1/2 κουτ.γλ. αλάτι 2 κουτ.γλ. τζίντζερ 2 κουτ.γλ. κανέλα 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο 1 κουτ.γλ. τριμμένο ...

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Ξέρουμε ότι θα σκεφτείτε «τόσα πράγματα έχω να ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να φτιάξω και σοκολατένια αυγά;» και δικαίως! Δεν «πρέπει» ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Η ευεργετική επίδραση του χορού!
Ο χορός αποτελεί μια μορφή έκφρασης σε κάθε δυνατή στιγμή της ζωής μας. Η συντροφιά μας σε χαρές, αλλά και λύπες. Πέρα από ...  
Σίγουρα ήρθε Πάσχα αφού ξεκινά ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ!
Ο ΑΝΤ1 πιστός στο τηλεοπτικό του ραντεβού με το κοινό ξεκινά την προβολή της αγαπημένης σειράς Ο ΑΝΤ1 συνεχίζει την παράδοση για μια ακόμη χρονιά και ...  
Διχάζει η εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις με τη γείτονα ...  
Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ...  
Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μόνο παραστάσεις, στις 5 και 12 Μαΐου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πετυχημένων εμφανίσεων ...