Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Χριστουγεννιάτικες συνταγές | womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

30 Δεκεμβρίου 2014
womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

Τα υλικά για τη συνταγή:

1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

350 γρ. ζάχαρη

350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα)

200 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 αυγά (3 για τη ζύμη & 1 για άλειμμα)

50 γρ. νωπή μαγιά

½ κ.σ. μαχλέπι

½ κ.σ. κακουλέ

ξύσμα & χυμό από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια

10 γρ. αλάτι

Για το γλάσο
6-7 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1/2 ασπράδι αβγού
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Διαδικασία:

Για το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε  180 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρώς να ενοποιηθούν και βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα 3 αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (έως 30°- 40°) σε χαμηλή φωτιά.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τα υγρά της κατσαρόλας εκτός από το βούτυρο.

Για ζύμωμα στο μίξερ: Ζυμώνουμε με το εργαλείο του γάντζου για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια καθώς ζυμώνεται το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Ζυμώνουμε συνολικά για 10-15 λεπτά.

Για ζύμωμα στο χέρι: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καθώς ζυμώνουμε, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά όλη η ποσότητα του βουτύρου στη ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά για 30-40 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, να διπλασιαστεί ο όγκος της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, δίνουμε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε 2 ταψάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° για 30-40 λεπτά.

Για το γλάσο: Χτυπάμε καλά να πάρουμε μία πολύ σφιχτή κρέμα. Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα, προσθέτουμε το γλάσο με ένα κορνέ και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

 

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Πώς να φτιάξετε μόνη σας σοκολατένια πασχαλινά αυγά

Ξέρουμε ότι θα σκεφτείτε «τόσα πράγματα έχω να ετοιμάσω για το πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να φτιάξω και σοκολατένια αυγά;» και δικαίως! Δεν «πρέπει» ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Η ευεργετική επίδραση του χορού!
Ο χορός αποτελεί μια μορφή έκφρασης σε κάθε δυνατή στιγμή της ζωής μας. Η συντροφιά μας σε χαρές, αλλά και λύπες. Πέρα από ...  
Σίγουρα ήρθε Πάσχα αφού ξεκινά ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ!
Ο ΑΝΤ1 πιστός στο τηλεοπτικό του ραντεβού με το κοινό ξεκινά την προβολή της αγαπημένης σειράς Ο ΑΝΤ1 συνεχίζει την παράδοση για μια ακόμη χρονιά και ...  
Διχάζει η εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη τη Μεγάλη Εβδομάδα
Αρκετά σχόλια έχει προκαλέσει η προγραμματισμένη εμφάνιση της Γλυκερίας στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας, τη στιγμή που οι σχέσεις με τη γείτονα ...  
Γιατί παχαίνουμε κατά τη διάρκεια της νηστείας
Τι πρέπει να προσέξουμε στη διατροφή μας τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα H μακρά περίοδος νηστείας πλησιάζει προς το τέλος της και πλέον λίγες ...  
Η Φωτεινή Βελεσιώτου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Η Φωτεινή Βελεσιώτου επιστρέφει στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο για δύο μόνο παραστάσεις, στις 5 και 12 Μαΐου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο πετυχημένων εμφανίσεων ...