Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Χριστουγεννιάτικες συνταγές | womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

30 Δεκεμβρίου 2014
womantime cooking time: "Βασιλόπιτα Τσουρέκι"

Τα υλικά για τη συνταγή:

1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι

350 γρ. ζάχαρη

350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα)

200 γρ. φρέσκο βούτυρο

4 αυγά (3 για τη ζύμη & 1 για άλειμμα)

50 γρ. νωπή μαγιά

½ κ.σ. μαχλέπι

½ κ.σ. κακουλέ

ξύσμα & χυμό από 1 πορτοκάλι

1 βανίλια

10 γρ. αλάτι

Για το γλάσο
6-7 κ.σ. άχνη ζάχαρη
1/2 ασπράδι αβγού
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού

Διαδικασία:

Για το προζύμι: Βάζουμε σε ένα μπρίκι το μισό γάλα, και το ζεσταίνουμε ελαφρώς. Αδειάζουμε το γάλα σε ένα μπολ, προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε  180 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρώς να ενοποιηθούν και βάζουμε σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να τριπλασιαστεί ο όγκος του.

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε πολύ χαμηλή φωτιά. Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τα 3 αβγά, το μαχλέπι, το κακουλέ, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό πορτοκαλιού και το αλάτι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρώς (έως 30°- 40°) σε χαμηλή φωτιά.

Στον κάδο του μίξερ ή σε μια μεγάλη λεκάνη, κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το φουσκωμένο προζύμι και τα υγρά της κατσαρόλας εκτός από το βούτυρο.

Για ζύμωμα στο μίξερ: Ζυμώνουμε με το εργαλείο του γάντζου για 1-2 λεπτά, και στη συνέχεια καθώς ζυμώνεται το μείγμα, προσθέτουμε σιγά σιγά το βούτυρο. Ζυμώνουμε συνολικά για 10-15 λεπτά.

Για ζύμωμα στο χέρι: Ζυμώνουμε τα υλικά μέχρι να ενωθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε το ζύμωμα και καθώς ζυμώνουμε, βουτάμε τα δάχτυλά μας στο λιωμένο βούτυρο μέχρι να ενσωματωθεί πολύ καλά όλη η ποσότητα του βουτύρου στη ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά για 30-40 λεπτά.

Βάζουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος (έως 40°) για 30-35 λεπτά, να διπλασιαστεί ο όγκος της. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη, δίνουμε σχήμα στρογγυλό και την τοποθετούμε σε 2 ταψάκια βουτυρωμένα και αλευρωμένα. Αλείφουμε με χτυπημένο αβγό και τοποθετούμε ξανά σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160° για 30-40 λεπτά.

Για το γλάσο: Χτυπάμε καλά να πάρουμε μία πολύ σφιχτή κρέμα. Όταν ψηθεί η βασιλόπιτα, προσθέτουμε το γλάσο με ένα κορνέ και ψήνουμε για λίγα λεπτά ακόμη, μέχρι να σταθεροποιηθεί.

Καλή όρεξη και καλή χρονιά!

 

 


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 5 – 5 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κουτ.γλ. μαγειρική σόδα 1/2 κουτ.γλ. αλάτι 2 κουτ.γλ. τζίντζερ 2 κουτ.γλ. κανέλα 1 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο 1 κουτ.γλ. τριμμένο ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 1 κ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι 350 γρ. ζάχαρη 350 γρ. γάλα (ή μισό νερό, μισό γάλα) 200 γρ. φρέσκο βούτυρο 4 αυγά (3 για ...
  • image

    Τα υλικά για τη συνταγή: 500 γραμμάρια κουβερτούρα7 φλιτζάνια μαλακό αλεύρι1 κουταλιά του γλυκού σόδα1 κουταλιά του γλυκού κανέλα1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό1 φλιτζάνι χυμός πορτοκαλιού1/4 φλιτζανιού ...

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων

...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τα μυστικά για να στεγνώνουν τα ρούχα σας τον χειμώνα
Σας παρουσιάζουμε 9 μυστικά για να στεγνώνετε τα πλυμένα ρούχα σας πιο γρήγορα. Οι συμβουλές αυτές θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες για σας ιδιαιτέρως ...  
Έρχονται ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί παντού
Με συνοπτικές διαδικασίες και με ένα κλικ θα βγαίνουν στο «σφυρί» ακίνητα, οικόπεδα και επαγγελματικοί χώροι. Από την 21 Φεβρουαρίου, όλοι οι ...  
Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων
...  
Το γυναικείο αξεσουάρ που έχει περισσότερα μικρόβια και από τη λεκάνη της τουαλέτας
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας καθημερινότητας και επίσης αποτελεί εστία πολλών μικροβίων σύμφωνα με τους ειδικούς. Πρόκειται για τη γυναικεία τσάντα και θα πρέπει ...  
Ξηλώνουν το άγαλμα της Νταϊάνα και του Ντόντι από τα Harrods
Εγκατεστημένο στο κατάστημα από το 2005, παρέμεινε στη θέση του μετά την πώληση του Harrods στον όμιλο Qatar Holding Το πολυτελές κατάστημα του Λονδίνου Harrods ανακοίνωσε ...