Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πασχαλινές συνταγές | συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

29 Ιανουαρίου 2012
συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι
Tα υλικά για τη συνταγή:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

Φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι, δηλαδή:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα ~ προσοχή μην κάψει!
Ρίχνουμε το γάλα σε μεγάλο μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε και 1 ½ φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά (το 6ο το κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια)
και τα προσθέτουμε στο βούτυρο ~ προσοχή να μην είναι ζεστό!
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με το προζύμι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική, να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει καλά και να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια, φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα τσουρέκια.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 C, βάζουμε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με το τελευταίο αυγό, αραιωμένο με λίγο νεράκι, και αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι, ασπρισμένα αμυγδαλάκια σε φετούλες ή σουσάμι. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη!

betty's cusine

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Το χρώμα που φοράμε λέει πολλά για το χαρακτήρα και τις προθέσεις μας. Έχει τη δύναμη να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα μας αλλά και τη ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τόσο αλάτι πρέπει να τρως κάθε μέρα σύμφωνα με τους ειδικούς!
Μπορεί εσύ να θεωρείς ότι δεν τρως πολύ αλάτι στην καθημερινότητά σου αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κάνεις σωστούς υπολογισμούς ...  
Έρευνα: Το 1/3 των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδές
Δημοσιεύτηκε στην βρετανική επιθεώρηση «Lancet»  - Η απογοήτευση στο γάμο παίζει καταλυτικό ρόλο στις αυτοκτονίες- Σήμερα, το 20% των γυναικών στην Ινδία παντρεύονται προτού ...  
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
«Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ...  
Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος!
Όλοι όσοι έχουμε την εμπειρία μίας μακροχρόνιας σχέσης γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της, το να κρατηθεί η φλόγα της, δεν είναι ούτε εύκολο, ...  
6 ταξιδιωτικοί στόχοι που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα
Ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και τι πρέπει να έχουν, υπάρχουν μέσα στην κουλτούρας μας. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες ...