Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πασχαλινές συνταγές | συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

29 Ιανουαρίου 2012
συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι
Tα υλικά για τη συνταγή:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

Φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι, δηλαδή:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα ~ προσοχή μην κάψει!
Ρίχνουμε το γάλα σε μεγάλο μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε και 1 ½ φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά (το 6ο το κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια)
και τα προσθέτουμε στο βούτυρο ~ προσοχή να μην είναι ζεστό!
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με το προζύμι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική, να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει καλά και να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια, φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα τσουρέκια.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 C, βάζουμε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με το τελευταίο αυγό, αραιωμένο με λίγο νεράκι, και αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι, ασπρισμένα αμυγδαλάκια σε φετούλες ή σουσάμι. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη!

betty's cusine

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Σινεμά στα γρήγορα - Τι να προσέξετε και τι όχι το Σαββατοκύριακο

Σινεμά στα γρήγορα - Τι να προσέξετε και τι όχι το Σαββατοκύριακο

ΑΞΙΖΟΥΝ Revenge (Γαλλία, 2018) Θρίλερ της Κοραλί Φαρζά με την πανέμορφη Ματίλντα Λουτζ αποφασισμένη να εκδικηθεί τους τρεις άντρες που παραλίγο να την σκοτώσουν στην ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

''Έρωτα Θεέ και κλέφτη'': Ο Γιάννης Πλούταρχος οπτικοποίησε το νέο του single!
Ο Γιάννης Πλούταρχος μέσα από το νούμερο ένα album της χρονιάς «Πέρα απ’ τα μάτια μου» παρουσιάζει το video clip για το 3ο single ...  
5 συνήθειες των ακαταμάχητων γυναικών
Kατηγορήστε μας ως παλιομοδίτες που χρησιμοποιούμε τη λέξη «ακαμάχητη» -είναι αλήθεια πως είναι κάπως παλιακή, αλλά συμπυκνώνει το νόημα των επιθέτων «σέξι», «ελκυστικός» ...  
Εμπόδιο στη γονιμότητα το πρόχειρο φαγητό
Οι γυναίκες που έτρωγαν πρόχειρο φαγητό τέσσερις ή περισσότερες την εβδομάδα χρειάστηκαν σχεδόν έναν μήνα επιπλέον για να καταστούν έγκυες Οι γυναίκες που τρώνε ...  
Eurovision 2018: Εντυπωσίασε η Γιάννα Τερζή στη δεύτερη πρόβα της με το «Όνειρό μου»
Για δεύτερη φορά ανέβηκε στη σκηνή στο Altice Arena της Eurovision η Γιάννα Τερζή, η οποία θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το τραγούδι «Όνειρό μου».     ...  
Η εξαντλητική καθημερινότητα (και) αυτής της μαμάς μέσα από 12 χιουμοριστικές φωτογραφίες
Πολλές μαμάδες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να δείξουν πώς καταφέρνουν να τα συνδυάζουν όλα: να δουλεύουν, να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να ...