Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Πασχαλινές συνταγές | συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι

29 Ιανουαρίου 2012
συνταγή: εκπληκτικό πολίτικο τσουρέκι
Tα υλικά για τη συνταγή:

1 κιλό αλεύρι Robin Hood (ίσως χρειαστεί 1 φλυτζάνι ακόμα)
2 φακελάκια μαγιά σκόνη
1 ½ φλυτζάνι γάλα
1 πακέτο βούτυρο Lurpak (250 γρ)
6 αυγά
2 1 /4 φλυτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιά μαστίχα
2 κουταλιές μαχλέπι
2 κουταλιές κακουλέ
½ κουταλάκι αλάτι
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια και 1/2 λεμόνι
ασπρισμένα αμύγδαλα ή σουσάμι για το πασπάλισμα

Διαδικασία:

Φτιάχνουμε αρχικά το προζύμι, δηλαδή:
Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα ~ προσοχή μην κάψει!
Ρίχνουμε το γάλα σε μεγάλο μπολ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά.
Προσθέτουμε και 1 ½ φλυτζάνι από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και αφήνουμε σκεπασμένο με πετσέτα για μισή ώρα περίπου να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και το λιώνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Χτυπάμε καλά τα 5 αυγά (το 6ο το κρατάμε για να αλείψουμε την επιφάνεια)
και τα προσθέτουμε στο βούτυρο ~ προσοχή να μην είναι ζεστό!
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα μυρωδικά και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.
Ρίχνουμε αυτό το μίγμα στο μπολ με το προζύμι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας με το χέρι.
Η ζύμη πρέπει να γίνει ελαστική, να πλάθεται εύκολα και να μην κολλάει.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με 2 πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες περίπου να φουσκώσει καλά και να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Χωρίζουμε την ζύμη σε κομμάτια, φτιάχνουμε κορδόνια και πλέκουμε τα τσουρέκια μας. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα θέλουμε.
Στρώνουμε το ταψί του φούρνου με λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω τα τσουρέκια.
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 C, βάζουμε μέσα τα τσουρέκια και τα αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180 C.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με το τελευταίο αυγό, αραιωμένο με λίγο νεράκι, και αν θέλουμε τα στολίζουμε με μαυροκούκι, ασπρισμένα αμυγδαλάκια σε φετούλες ή σουσάμι. Ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
Αφού κρυώσουν καλά, μπορούμε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο, τυλιγμένα σε μεμβράνη!

betty's cusine

Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

5 απλοί τρόποι να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση σου

5 απλοί τρόποι να αυξήσεις την αυτοεκτίμηση σου

Με τον όρο χαμηλή αυτοεκτίμηση αναφερόμαστε σε μια κατάσταση, όπου το άτομο δεν έχει αρκετή αυτοπεποίθηση και αυτό επηρεάζει τους περισσότερους τομείς ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Circle bags: Γιατί οι στρογγυλές τσάντες είναι το επόμενο must-have
Ξεχωρίζοντας και μόνο λόγω σχήματος, δίνουν μια παιχνιδιάρικη και chic πινελιά σε κάθε outfit Μπορεί τίποτα να μη συγκρίνεται με την πολυτέλεια και τον "επαγγελματισμό" που ...  
Εξωσωματικές: Ποια χώρα έχει την πρωτιά;
Ξέρετε ποια χώρα έχει την πρωτιά στις εξωσωματικές; Η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ακολουθούμενη από τη ...  
Εξαφάνισε τις πανάδες με ένα συστατικό που υπάρχει στην κουζίνα σου
Ταλαιπωρείσαι από πανάδες; Ήξερες πως το ξίδι από μηλίτη, το μηλόξιδο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των κηλίδων που εμφανίζονται όσο μεγαλώνουμε (αυτά ...  
10 τραγούδια που θα μας κάνουν να κλάψουμε το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου
Γιατί το να είσαι ερωτευμένος την ημέρα των ερωτευμένων είναι πολύ κλισέ Είναι πολλοί εκείνοι που θα περάσουν το βράδυ του Αγίου Βαλεντίνου πηγαίνοντας για φαγητό, ...  
Κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας: Τα 7 πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα
Η κατάθλιψη είναι μια συχνότατη ψυχική νόσος που όμως επηρεάζει τον κάθε άνθρωπο διαφορετικά. Κοινός παρονομαστής των διαφόρων εκφάνσεών της είναι μεν η επίμονη θλίψη, ωστόσο ...