Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Νηστίσιμα | συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

22 Ιουλίου 2011
συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά

 

6 μεγάλα ή 12 μικρά καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα

 

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

 

½ φ.λ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση

 

8- 10 στήμονες κρόκου Κοζάνης

 

3 κ.σ ελαιόλαδο

 

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

 

½ φλ. πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια

 

½ φλ. πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

 

150 γρ. κριθαράκι μέτριο

 

½ φλ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές

 

1 φλ. χυμό ντομάτας

 

Χυμό από 1 λεμόνι

 

300 γρ. μανούρι σε κυβάκια (προαιρετικά)

 

½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

 

Καθαρίζουμε  τα καλαμάρια: τραβάμε και αποκόβουμε το κεφάλι από το σώμα, μαζί παρασύρουμε και τα εντόσθια. Τραβάμε και αφαιρούμε το διάφανο κόκαλο που βρίσκεται στο σώμα των καλαμαριών.

Αφαιρούμε επίσης τα μάτια και το σκληρό «στόμα» από το κεφάλι. Τα ξεπλένουμε όλα καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση. Με ένα ψαλιδάκι κάνουμε μια μικροσκοπική τομή στο κάτω μέρος των κορμών, για να βγαίνει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μην σκάσουν .τα αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος .

Γέμιση: μουσκεύουμε το κρόκο Κοζάνης για 15 λεπτά σε ένα μπολάκι με 4 κ.σ. χλιαρό νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών και τις πιπεριές για 4 λεπτά ,ώσπου να μαραθούν.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις ελιές και το χυμό ντομάτας,αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κρόκο με το νερό του, το μανούρι(αν το βάλουμε) και το μαϊντανό. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς .  γεμίζουμε τους κορμούς καλαμαριών κατά τα ¾ με το μίγμα της γέμισης. Κλείνουμε το άνοιγμα των κορμών με οδοντογλυφίδα , περασμένη ζιγκ-ζάγκ κατά μήκος του ανοίγματος, και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι , το ένα δίπλα στο άλλο. Αν περισσέψει  γέμιση , τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα καλαμάρια.

Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών  και το ½ φλ. ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 45 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

star.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ρούχων που επιλέγεις να φορέσεις

Το χρώμα που φοράμε λέει πολλά για το χαρακτήρα και τις προθέσεις μας. Έχει τη δύναμη να αλλάξει όχι μόνο την εικόνα μας αλλά και τη ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

Τόσο αλάτι πρέπει να τρως κάθε μέρα σύμφωνα με τους ειδικούς!
Μπορεί εσύ να θεωρείς ότι δεν τρως πολύ αλάτι στην καθημερινότητά σου αλλά η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να κάνεις σωστούς υπολογισμούς ...  
Έρευνα: Το 1/3 των γυναικών που αυτοκτονούν παγκοσμίως είναι Ινδές
Δημοσιεύτηκε στην βρετανική επιθεώρηση «Lancet»  - Η απογοήτευση στο γάμο παίζει καταλυτικό ρόλο στις αυτοκτονίες- Σήμερα, το 20% των γυναικών στην Ινδία παντρεύονται προτού ...  
Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση αποτελούν την καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη
«Ετήσιος έλεγχος του προστάτη: Γιατί η πρόληψη είναι πολιτισμός!». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της ενημερωτικής εκστρατείας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου ...  
Αντισταθείτε στην εγωιστική παρόρμηση ότι για όλα φταίει ο άλλος!
Όλοι όσοι έχουμε την εμπειρία μίας μακροχρόνιας σχέσης γνωρίζουμε ότι η διατήρηση της, το να κρατηθεί η φλόγα της, δεν είναι ούτε εύκολο, ...  
6 ταξιδιωτικοί στόχοι που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα
Ιδέες για το τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και τι πρέπει να έχουν, υπάρχουν μέσα στην κουλτούρας μας. Αυτοί οι άγραφοι κανόνες ...