Αρχική | Διατροφή | Συνταγές | Νηστίσιμα | συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

22 Ιουλίου 2011
συνταγή : Καλαμαράκια γεμιστά

Υλικά

 

6 μεγάλα ή 12 μικρά καλαμάρια φρέσκα ή κατεψυγμένα

 

1 λίτρο ζωμό λαχανικών

 

½ φ.λ. ελαιόλαδο

 

Για τη γέμιση

 

8- 10 στήμονες κρόκου Κοζάνης

 

3 κ.σ ελαιόλαδο

 

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα

 

½ φλ. πιπεριά Φλωρίνης σε κυβάκια

 

½ φλ. πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη

 

150 γρ. κριθαράκι μέτριο

 

½ φλ. ψιλοκομμένες πράσινες ελιές

 

1 φλ. χυμό ντομάτας

 

Χυμό από 1 λεμόνι

 

300 γρ. μανούρι σε κυβάκια (προαιρετικά)

 

½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό

 

Αλάτι, πιπέρι

 

Διαδικασία

 

Καθαρίζουμε  τα καλαμάρια: τραβάμε και αποκόβουμε το κεφάλι από το σώμα, μαζί παρασύρουμε και τα εντόσθια. Τραβάμε και αφαιρούμε το διάφανο κόκαλο που βρίσκεται στο σώμα των καλαμαριών.

Αφαιρούμε επίσης τα μάτια και το σκληρό «στόμα» από το κεφάλι. Τα ξεπλένουμε όλα καλά. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα αφήνουμε κατά μέρος για τη γέμιση. Με ένα ψαλιδάκι κάνουμε μια μικροσκοπική τομή στο κάτω μέρος των κορμών, για να βγαίνει ο ατμός κατά το ψήσιμο και να μην σκάσουν .τα αλατοπιπερώνουμε μέσα και έξω και τα αφήνουμε κατά μέρος .

Γέμιση: μουσκεύουμε το κρόκο Κοζάνης για 15 λεπτά σε ένα μπολάκι με 4 κ.σ. χλιαρό νερό. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς . ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαρύ τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια των καλαμαριών και τις πιπεριές για 4 λεπτά ,ώσπου να μαραθούν.

Προσθέτουμε το κριθαράκι, τις ελιές και το χυμό ντομάτας,αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά περίπου. Στο διάστημα αυτό ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι για να μην κολλήσει το κριθαράκι. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, το κρόκο με το νερό του, το μανούρι(αν το βάλουμε) και το μαϊντανό. Μαγειρεύουμε για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει ελαφρώς .  γεμίζουμε τους κορμούς καλαμαριών κατά τα ¾ με το μίγμα της γέμισης. Κλείνουμε το άνοιγμα των κορμών με οδοντογλυφίδα , περασμένη ζιγκ-ζάγκ κατά μήκος του ανοίγματος, και τα βάζουμε σε ένα ταψάκι , το ένα δίπλα στο άλλο. Αν περισσέψει  γέμιση , τη ρίχνουμε μέσα στο ταψί, ανάμεσα στα καλαμάρια.

Περιχύνουμε με το ζωμό λαχανικών  και το ½ φλ. ελαιόλαδο και τα ψήνουμε για 45 λεπτά. Τα σερβίρουμε ζεστά ή χλιαρά.

star.gr


Σχολιάστε το άρθρο:

 

Διαβάστε ακόμα:

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip

Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...

περισσότερα

Δημοφιλέστερα Άρθρα

Τελευταία άρθρα

''Υποκρίνεσαι'': το νέο τραγούδι του Λούκα Γιώρκα και το αυτοβιογραφικό video clip
Ο αγαπημένος νεαρός λαϊκός τραγουδιστής, Λούκας Γιώρκας, παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά τραγούδι του με τίτλο ''Υποκρίνεσαι'', με την ετικέτα της νέας δισκογραφικής εταιρείας ...  
H τάση στα παντελόνια που κάποτε μας έκανε να διστάζουμε τώρα έγινε η αγαπημένη μας
Μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες από τότε που το σετ της μόδας είχε εθιστεί στο χρωματιστό denim. Για πολύ καιρό, η προσοχή μας έχει ...  
«Fisherman’s Cap»: Από την Ύδρα στις παγκόσμιες πασαρέλες!
  Δυναμική εμφάνιση έκαναν φέτος τα καπέλα και ιδιαίτερα το λεγόμενο «Fisherman’s Cap» το οποίο θα συνεχιστεί να φιγουράρει και την καλοκαιρινή σεζόν. Οι ...  
Σχολικές Εξετάσεις: Συμβουλές «επιβίωσης» από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί»
Για μια ακόμη χρονιά, χιλιάδες μαθητές και μαζί μ’ αυτούς και οι οικογένειες τους δοκιμάζονται ψυχολογικά από τη διαδικασία των ενδοσχολικών και πανελλαδικών ...  
''Γαλακτοφέτες'' by Akis Petretzikis
Συστατικά Για το παντεσπάνι 3 αυγά 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας 70 γρ. νερό ή υγρή σόδα 60 γρ. λιωμένο βούτυρο 80 γρ. αλεύρι ...